Alpesi Deluxe, a téli csirkekirály

2012. december 14. - Feiertag Erik

A boldogsághoz, ahogy az a mekinél és a BK-nél lenni szokott, megint csak egy kicsi hiányzott, nevezetesen egy szép szelet, darálás nélküli csirkemell. Mentségére legyen mondva, hogy így kicsit olcsóbb a dolog, mivel az állat azon részeit is felhasználhatják hozzá, amit amúgy nem szoktak, amúgy se veszi észre senki. De ha ezen sikerül túllépni (és a CBH óta általában sikerül), akkor azt kell mondjam, a McDonald's megalkotta az egyik legjobb csirkehúspogácsa alapú szendvicsét.

A totálisan semmit mondó névvel ellátott burger amúgy első blikkre nem ígér sokat. A szokásos hosszúkás, kukoricadarás buciban egy panírozott csirkehúspogácsa, saláta, paradicsom, majonéz, és egy papírvékony szelet feketeerdő sonka található. Utóbbitól nem sokat vártam, de basszus, ez tette olyan jóvá a szendvicset, amilyen. Végig érződik, nem nyom el semmit és nem nyomja el semmi, bár ez végül is az összes összetevőre igaz.

Feketeerdő sonka: Bükkfaforgáccsal füstölt száraz sonkaféleség, amely Németországból származik és több évszázados hagyományokra tekint vissza. A sonkát besózzák és fűszerezik, majd 2 hétre érni hagyják, ezután még 2 hét pihenés következik hűvösben. A füstölés 25 fokon történik és három hétig tart. A fekete erdei sonka pótolhat más száraz sonkákat receptekben. A boltokban szeletelve, védőgázas csomagolásban juthatunk hozzá a legkönnyebben. A füstöléshez felhasznált fa eltérhet a hagyományostól.

via NoSalty.hu

IMG_7354.JPG

És ha az íz nem lenne elég, vitán felül ez az egyik legjobban összerakott szendvics, amit ettem. A majonéz szépen összefogja a salátát, de közben nem folyik, és nem hullik semmi. A sonka sem az a fajta volt, amire ráharap az ember és aztán az egészet kihúzza a burgerből, vékonysága ellenére jól harapható, és egyáltalán nem rágós. Megkóstoltam egy darabkát magában is, nem éreztem, hogy most valami hű de különleges dolog ez, de ettől függetlenül finom, kellemesen sós, és ahogy fentebb írtam, ez teszi az egész szendvicset olyan jóvá, amilyen.

IMG_7355.JPG

A burger a szokásos kis képecskékkel ellátott dobozkában érkezik, ami viszont abban van, az nem a szokásos. A Brazer szendvicshez hasonlóan kis "papírfogantyúban" érkezik, ami megkönnyíti az útközbeni fogyasztást, de ha étteremben fogyasztja az ember, akkor sem hátrány, ha nem kenünk össze mindent. Alapfelszereltség lehetne mindenhez, bár szerintem a kerek burgerek kissé nehezen lennének fogyaszthatóak vele. 

IMG_7352.JPG

Jó sokat kéne visszalapozni, hogy találjak valami mekis csirkés szendvicset, ami olyan jó osztályzatot kapott mint ez. Nem hullik, simán nyelhető, jó az íze, és még az ára sem olyan elrugaszkodott. Egyértelműen a speckó sonka teszi különlegessé, és ezúttal ez nem csak reklámszöveg, tényleg hozzáad és tényleg ettől lesz jó a szendvics. Amúgy egy teljesen átlagos McChicken lenne más külsővel, de így kijár neki az 5/5-ös értékelés. Ennek ellenére, már csak a hús minősége miatt is, én még mindig azt mondom, hogy ha csirkeszendvics, akkor KFC, de ha madarat akartok, és az ezredes nincs a közelben, ez simán vállalható alternatíva.

komment

55 centes Whopper

2012. december 07. - Feiertag Erik

Mint tudjuk, a Burger King idén ünnepli fennállásának 55. évfordulóját. Ennek alkalmából hosszan tartó, minden féle extra szendvicset és akciót tartalmazó akciókat kínálnak, leginkább zászlóshajójukra, a Whopperre fókuszálva. Mind közül eddig ez a leghívogatóbb, bár nálunk is bedobnának egy ilyen árengedményt pár napra!

Ugyanis december 6-tól 9-ig, ha bármely Whopper szendvicset választjuk (kivéve a Juniort), akkor mindössze 55 centért vehetünk mellé egy original Whoppert, tehát semmi extra sajt meg bacon, csak az alap saláta, ketchup, majonéz, uborka, marhahús, paradicsom, hagyma. Nem mintha ez rosszul hangzana.

Ilyen akciók miért mindig Japánban vagy az Egyesült Államokban vannak?

Forrás: A Hamburger Today

komment

Téli Ízek!

2012. december 06. - Feiertag Erik

Talán múlt héten adtunk hírt arról, hogy ezzel a promócióval készülnek mától, és a homályos kép alapján meg is próbáltuk tippelni a leendő szendvicseket. Akkor azt hittem lerántottuk a leplet, de most úgy tűnik, ez csak félig sikerült. A Sajtos Gourmet-val sikerrel jártunk, csirkefronton azonban meglepő új termék köszön ránk a plakátokról: Alpesi Deluxe.

Sajtos Gourmet: Gondoltam, kezdjük vele az ismerkedést, úgyis ismétlésről van szó, nagy titkokat nem rejt a dolog. Szezám - és lenmagos buciban kapunk egy McRoyale marhahúspogácsát, salátát, pirított hagymát, valami majonéz szerű szószt (minden bizonnyal a hangzatos "Gourmet Szósz" nevet kapta), és egy rántottsajt-téglát, melyet bacon és pirítotthagyma darabokkal próbáltak feldobni. Elsőre jónak tűnik, sőt, még másodjára is, sőt, tényleg az, hacsak nem rontottak el valamit február óta. Nem hiszem, hogy lesz róla új írás, esetleg a régit teszem majd ki újra, hogy a kiváncsi szemek rátaláljanak.

Alpesi Deluxe: És milyen könnyű dolgom lenne, ha most az általunk tippelt Csirke Cordon Bleu lenne, mert még megjelenés előtt lenne mindenről teszt, mindenki nagy örömére. De sajnos nem így van, másrészről viszont így egyértelmű, mi lesz letesztelve jövőhéten. Az új szendvics viszont, legalábbis név alapján jobban beleillik az anno Alpesi Hetek néven futó promócióba. A burger a már-már megszokott, hosszú buciban érkezik, ennek tetejére kukoricadarát szórtak. Benne csirkehúspogácsa, paradicsom, majonéz és bacon, vagy valamilyen más sonka található. Utóbbi esetében furcsa, hogy nincs megpirítva (legalábbis a kép alapján), helyette csak úgy nyersen van behajtogatva a burgerbe. Majd kiderül milyen, remélem hozza a Cordon Bleu szintjét (bár gyanítom, nem).

A többiről sajnos egyelőre nincsenek információink, de ha kiderül valami, még ma hírt adunk róla. Valami vastagabb hasábburgonya lesz szerintem, meg hozzá illő szósz, és sajtfalatok. De ez még csak találgatás, nap közben, ha tudunk jövünk róla még infóval.

Update: Frissült a meki honlapja, a promócióban érkező snackek a következők: Ropogós csirkemell csíkok, baconös sajtfalatok, a sültkrumpli pedig burgonyacsík, gondolom a szokásos kicsit vastagabb kicsit finomabb sült krumpli más külsővel.

komment

Bagel burgerek a francia McDonald's-ban

2012. december 04. - Feiertag Erik

A francia meki mindent megtesz, hogy vásárlókat csalogasson az üzletekbe. Év elején baguette alapú szendvicsekkel támadott, most pedig bagel-be pakolják az "anyagot". Így kell ezt csinálni, a bucinak is változatosnak kell lennie, nem csak egy-két fűszeres meg kukoricadarás cuccot rotálni orrba-szájba.

Ez a bagelre épülő akció három szendvicsben nyilvánul meg, melyek nem épp a változatosság mintapéldányai. Alapvetően egyformák: cheddar sajt, saláta és valamilyen krémes szósz, meg persze a marhahúspogácsa. Különbség, ahogy a nevük is mutatja, egy-egy hozzávalóban van, és a bagel "felületében".A sajtosban a cheddar helyett ementáli sajt van, a bagel pedig szezámmagos-mákos (ha jól látom). Ezen kívül itt a szósz is mintha más lenne, valami fűszeres változata a másik kettőben lévőnek. A hagymás az alapösszetevőkön kívül bámulatos módon kapott néhány szelet hagymát, mindez a sajtoséhoz hasonló szezámos-mákos bagel-buciben. A harmadik, a baconos, nos sosem találjátok ki mivel bővül az alapfelszereltség: két csík sült baconnel. Ebben az esetben a bagel natúr.Bár a bucin kívül semmi nagy újdonságot nem tartalmaznak, azért örülnék neki, ha behoznának ilyesmiket. Néha az egyszerűbb több, idén is nem egyszer jártam úgy, hogy a legalapabb összetevőkből építkező szendvics jobban ízlett mint amelyikben mindenféle gyorséttermekben különlegességnek számító alapanyagot használtak.

Csütörtöktől egyébként nálunk is új promóció indul, a lassan már szokásosan december környékére beidőzített Téli Ízek. A szendvicsekről nem sokat tudunk, homályos képek alapján Rösztiburgert, Csirke Cordon Bleu-t, Sajtos Gourmet-t és egy rejtélyes, új szendvicset prognosztizáltunk.

Forrás: A Hamburger Today

komment

Rizsburgerek!

2012. november 28. - Feiertag Erik

Megint kezdhetném azzal, hogy hol máshol, de nem teszem, mert rövid úton unalmassá válnának a Japánról szóló posztok. Ez viszont most tényleg beleillik a Japán kultúrába, nem úgy mint a sok-sütőtökös szendvicsek.

A dolog lényege, hogy a bucit "rizspogácsára" cserélték. Ezt szójaszósszal keverték, majd grillezték, hogy egyben maradjon. Leginkább erre a yaki onigiri-re emlékeztet, ami alapfelszereltség minden Japán étteremben. Utóbbival még nem találkoztam itthon, de ez nem zárja ki magyarországi létezésük tényét.

A Dél-Kelet Ázsiában és Ausztráliában tevékenykedő MOS Burger három féle szendvicset kínál ilyen rizspogácsa alapon, a rizspogácsa alapú szendvicsekre éhező Japánoknak. Az első, a Braised Pork Rice Burger (Dinsztelt Disznó Rizs Burger) neve magáért beszél. Egy vastag szelet, szója szószban dinsztelt disznóhús van benne, meg némi főtt spenóttal, és... Hát, más semmi, de a kép alapján azért elég masszív az a disznó benne, szerintem ez bőven kielégíti a Japán vásárlói igényeket. Nekem kicsit több zöldség elfért volna benne, de aki erre vágyik, annak ott a következő kiadás:

A vegetáriánusoknak szánt Vegetable Tempura Rice Burger. Azt hiszem, ezen a néven nem nagyon van mit fordítani, hacsak nem a középső, fordíthatatlan szót. Nem ismerem a konkrét magyar megnevezését, de a wikipedia megsúgta, hogy mit is jelent: Japán étel, mely "tésztaburokban" jól átsütött zöldségeket vagy tengeri herkentyűket takar. Szóval ez van a szendvicsben, csak tengeri állatok húsa nélkül. Esetünkben két féle zöldségről van szó, csíkokba vágott répáról, és bojtorjánról (budrock). Rajtuk kívül persze van szósz is, egy amolyan mix, szárított hínár, wasabi és szójaszósz keveréke.

Az utolsó szendvics nagyon hasonlít az előzőhöz, mind névben, és ez alapján elkészítésben is: Seafood Tempura Rice Burger, ami a fent említett Japán eljárással tésztában sütött garnélából, tintahalból, hagymából, répából, és edamame-ből (egy fajta szójabab) áll. Ezt speciális sóval és szezámmal ízesítik. Szósz ezúttal nincs, bár maga a "húspogácsa" egy fajta csomós szósz, ha jobban belegondol az ember.

Árak terén annyira nem is vészes a dolog, bár kérdés hogy valójában mekkorák ezek az adagok. A "tempurált" szendvicsek ára egységesen 300 YEN (790 HUF), aki viszont disznólkodni szeretne, annak egy ötvenessel többet, azaz 350 YEN-t (920 HUF) kell kicsapnia az asztalra. Ilyen árakon még itthon is elviselhető lenne a dolog, de ahogy fentebb is írtam, sok múlik a méreten.

Forrás: Brand Eating

komment

December 6-tól újra Téli Ízek a McDonald's-ban!

2012. november 27. - Feiertag Erik

Aki volt mostanában mekiben, biztosan észrevette, hogy a tálcában lévő papír "alátét" új formát öltött: Valami fura üvegen át négy szendvics néz ránk, középen nagy betűkkel az új promóció neve, Tél Ízek, fent pedig kisebb szöveg hirdeti: December 6-tól tisztul a kép.

Fényképek-0343000.jpg

Mi pedig megpróbálunk most betippelni pár szendvicset az elmúlt évek, meg a mosott képek alapján. Elsőként a bal felső sarokkal mindjárt könnyű dolgunk van, ez biztosan a Rösztiburger lesz, igazi klasszikus, mindig az év egyik fénypontja McDonald's fronton. Idén is várjuk, legalább már biztos, hogy lesz a promócióban 5/5-ös szendvics.

Az alatta lévő is elég ismerős, nekem a Sajtos Gourmet ugrik be, az a barna valami a saláta alatt minden bizonnyal rántott sajt. Ha összehasonlítjuk a két képet, egyforma a felépítés, bár a buci másnak tűnik, bár ez lehet csak az effekt hatása.

Ha jobban megnézzük, még a kis levágott "sajtsarok" és felette az a kis darab pirított hagyma is ott van a képen, tehát ugyanezt a régi fotót használták fel most is. Mérget azért nem vennék rá, de szerintem nagyon valószínű, hogy ő a másik "régi kedvenc".

És ha már megemlítettem a szlogen első felét, álljék itt a második: Új felfedezettek. A bal felső burger pedig annak tűnik, már amennyire én meg tudom ítélni. Az utóbbi három évből semmire sem hasonlít így ránézésre, aztán majd a "tiszta kép" lehet rám cáfol, de ha szerencsénk van, itt valami nagyon eltalált újdonságról lesz szó. Az mindenesetre világosan látszik, hogy a szendvicsben két hús van, ami önmagában rosszat nem jelenthet. Ha valami hatalmas, lila, cékla szerű izé lógna ki belőle, na azzal kapcsolatban már lehetne aggódni...

Utolsóként, a jobb alsó sarokban egy csirkés versenyző. Ennyiből nehéz megmondani miről is van szó, de szerintem nem tévedek sokat azzal, ha megjósolom a Csirke Cordon Bleu újabb eljövetelét. Végül is nincs rajta mit panaszkodni, tök jól összerakott dologról van szó, csak hát ennyi pénzért mirelit "sajttal-sonkával töltött csirkemellel" napokig jól lehet lakni.

A végszó? A meglepetések nagy részét szerintem sikerült lelőni, bár ezek alapján a homályos képek alapján nehéz megmondani, hogy valójában miről is van szó. A Rösztiburgerben személy szerint száz százalékig biztos vagyok, évek óta szeretjük, nem látom be, hogy miért kellene idén kihagyni a repertoárból. Nagyjából ugyanez vonatkozik a Csirke Cordon Bleu-re, bár csirke fronton nyugodtan meglephetnek minket egy rendes csirkemell alapú cuccal, na azt nagyon tudnánk értékelni.

komment

Kis színes: Burger King madáretető

2012. november 24. - Feiertag Erik

Ha valaki madáretetőt készít, akkor olajos magvakat meg szalonnabőrt meg ilyesmiket tesz ki szegény didergő állatoknak, hogy élelemhez jussanak a könyörtelen tél jeges markai közt vergődve. Ha már szalonnabőr, akkor miért ne lehetne bacon? És miért ne lehetne egy komplett hamburger?

Ez járhatott Brian Wolter (Koppenhágai művész) fejében, amikor megalkotta ezt a kis Burger King Fly-Thru éttermet. Brian azokra a madarakra is gondolt, akik éjjel éhesen repkednek, de nem találnak semmi ehetőt. Az étterem tetejére napkollektorokat applikált, melyek a BK tábla és az étkező világításához hivatottak energiát biztosítani.

Tök jó ötlet, bár érdekes lenne felmérni, hogy hányszor veszik igénybe madarak, és hányszor arra kóválygó részeg alkoholisták. Minden esetre, a képek alapján legalább egy napot épségben kibírt a cucc, azért reméljük még megvan és működik.

Forrás: foodiggity
Képek: Behance

komment

Burger King szendvicsek kipukkadásig

2012. november 22. - Feiertag Erik

Sajna csak Japánban, bár ez szinte minden furcsa ötletnél így van, úgyhogy már meg sem lepődünk. Fura, hogy nem az USA-ban jöttek ezzel, ott szinte nemzeti étel a hamburger, meg oda valósi a cég, bár tény, hogy érdemesebb Japánban próbálkozni új ötletekkel, ott valamennyire tuti bejön a dolog.

De miről is van szó: Japánban a Burger King mostanság ünnepli 20. születésnapját, ez alkalomból már adtak ki 5 húsos Whoppert, és adtak ki fekete szendvicset, viszont most jön az, ami igazán megéri: Korlátlan étel és ital fogyasztás, bár nem éppen Trófea Grill módra. Az akció november 17 és 30 közt él, 14-23 óráig, két etapra bontva meg még mindenféle korlátozásokkal megspékelve.

November 17 és 21 közt nagy Kuro Burger-t (a fekete bucis cucc) kell rendelni, az akció maradék idejében pedig valamilyen Whopper menüt. A rendeléstől számított fél órán belül ezt be kell falni, csak ez után lehet kérni az ingyen kaját. Aki csal, annak ki kell fizetnie mindent, de pl. az is csalás, ha megosztod a haverokkal a kaját. Szóval mindenki magának rendel és magának eszik, bár biztos nem tolnak az ember képébe biztonsági őröket, akik minden egyes lenyelt falatot ellenőriznek. Bár, Japánról van szó, úgyhogy ki tudja?

Forrás: FoodBeast

komment

Röpkék: KFC

2012. november 21. - Feiertag Erik

Véget ért a Bigapita promóció, de kedvenc csirkés étteremláncunk semmi újdonsággal nem jön. Viszont van akciózás és kosár kínálat "megreformálás", vagy inkább sulykolás, hogy végre mindenki megismerje, mitől KFC a KFC. Utóbbiak mindjárt itt is vannak felsorolás szerűen, nem igazán lehet őket részletezni, szokásos KFC panírban rántott csirke, szokásosan istenien.

Classic:4 Hot&Spicy Strips, 4 Hot Wings, 2 Hot&Spicy vagy Kentucky csirkerész, választható szósz, 2 sültburgonya (2400 Ft)

Hot Wings: 30Hot Wings és 4 sültburgonya (3500 Ft)

15 Hot Wings: 15 Hot Wings és 2 sültburgonya (2100 Ft)

Classic XL: 8 Hot&Spicy Strips, 4 Kentucky vagy Hot&Spicy csirkerész, 8 HotWings, 2 választható szósz, 4 normál sültburgonya (4000 Ft)

11/11: 11 Hot & Spicy Strips és 11 Hot Wings (3400 Ft)t

A kosaras témához hozzá tartozik még, hogy a figyelemfelkeltő és megszerettető akció keretében most minden kosárhoz 300 forintért lehet venni két újratölthető poharat. Ez alapból 800 forint lenne, úgyhogy örülünk.

Azokra is gondoltak, akik gyorsan bedobnának valamit, lehetőleg minél olcsóbban. Eddig ott volt a Longer, ami ugyan tök jó, de számomra mindig egy kicsit fapados érzete volt. Viszont a Mini Twister mostantól csak 250 forint, és bár jóval kisebb az előbb említett szendvicsnél, annál sokkal finomabb. A tortilla tekercsben paradicsom, saláta, egy Strips és majonéz van.

És azokról sem feledkeztek meg, akik megosztanák valakivel a Mini Twister élményt. Sültkrumpli kosár két Mini Twisterrel 890 forintért. Első pillantásra jónak tűnhet, de ha jobban belegondolunk, elég idétlen ajánlatról van szó. Ha inni is szeretne az ember, akkor 400 forintért kell vennie hozzá poharat, így viszont már 1290 forintnál járunk, ami majdnem egy rendes menü ára. Úgyhogy ez csak azoknak éri meg, akiknél van betárazva egy kis innivaló.

komment
süti beállítások módosítása