Pizzaburgerek Kanadában

2013. április 04. - Feiertag Erik

A kanadai Boston Pizza több új terméket is bejelentett április elsején, úgy mint a Pizza Salad, a Pizza Apple Crisp és a Pizza Burger. Úgy tűnt, ezek nem fognak megvalósulni, és egy kivétellel így is lett. A Pizza Burger azonban nem csak egy vicc volt, hanem egy új termék a cég kínálatában, hogy április legboldogabb bolondjai legyenek akik abban reménykedtek, legalább az egyik újdonság igaz.

A Pizzaburger nem klasszikus értelemben vett szendvics lett, ahogyan azt a Don Pepe csinálja. Valójában burger hozzávalókkal megtöltött pizzatáskáról van szó. Most biztos van, aki húzza a száját, és valamennyire igaza is van, de aki próbált már útközben nagyobb szendvicset enni, és elhagyta már a fél burgert két háztömb közt az biztosan nagyra értékeli majd ezt a 'körbeszigetelt' megoldást, a húsnak nincs hova menekülnie harapáskor, azt hiszem a világ egy jobb hely lett ezáltal.

bacon.PNGsajt.PNG

Hogy ne unjanak bele a szerencsés Észak-Amerikába született hamburger őrültek, rögtön két változat jelent meg az étlapon. Mindkét táska tartalma kitalálható valamennyire a névből, de azért nézzük a tartalmat:

Pepperoni and Bacon: Marhahúspogácsa, bacon, pizza szósz, a tetején pepperoni és mozzarella sajt, valamint saláta, paradicsom és uborka

Five-Cheese: Mozzarella, cheddar, feta, Asiago és Parmezán sajt meg a marhahús, rajta saláta paradicsom és uborka

Mindkét burger 14,99 kanadai dollárba kerül, ami 3490 forint körül van, nem mondom hogy olcsó, de a méret biztosan kárpótol. Szóval ez történt április elsején Kanadában, 6 elborult ötletből egy hetedik valósult meg, és ezúttal szerencsére nem Brad Pitt filmbéli nejének feje volt a dobozban.

Forrás: A Hamburger Today
Képek: Boston Pizza

komment

Burger King USA: Tavaszi burger-dömping

2013. április 02. - Feiertag Erik

Az amerikai Burger King nem aprózza el a tavaszt. A világszinten második gyorsétteremlánc annyi újdonsággal jelentkezik, ami egy újonnan indult hely étlapjának is becsületére válna: 5 burger, egy wrap, rámenne a tárcám ha nálunk csinálna valaki ilyen váltást.

BK_BaconCheddarStuffed.jpg

A legnagyobb meglepetés a Bacon Cheddar Stuffed Burger. A cég 2011 elején jelentkezett az első, gyorsétteremlánc által forgalmazott "töltött" burgerrel, ez akkor nagyon sokáig a kínálat része volt de azóta nem próbálkoztak hasonló termékkel - egészen mostanáig, ahogy a szendvics neve is mutatja. Az első próbálkozáshoz hasonlóan ezúttal is inkább egybegyúrásról beszélünk, mint töltésről.

Ilyen 'egybegyúrt' burgert nálunk egyébként pár hete a Mezcal étteremben ehettek azok a lelkes emberek, akik megpróbálták legyűrni a 2 kilós burger-szörnyet. A szendvics bekerült a kínálatba, úgyhogy ha valaki kipróbálná az ilyen baconnel-sajttal egybegyúrt húspogácsát, irány a fent említett mexikói étterem.

Mezcalékhoz hasonlóan a húspogácsa itt is baconnel és sajttal van egybegyúrva, ezen kívül paradicsom, saláta, ketchup, majonéz és a BK csodálatos hagymakarikái. Ilyesmi hozzánk is jöhetne, tudom, hogy ez lassan közhely számba megy, de ezt most tényleg nagyon szeretnénk.

smallBK_ChipotleChicken.jpg

Gondolom az aktuális promóció burgerei a Chipotle termékek. A név egy közép-amerikai fűszerkeverékre utal, mely lényegében fafüstön szárított jalapeno paprika, úgyhogy végül is mexikói kajáról van szó. Ez két szendvicset, a Chipotle Whoppert (marhahúspogácsa, bacon, pepper-Jack sajt, chipotle majonéz, saláta, paradicsom, karamellizált hagyma sima szezámmagos buciban) és a Chipotle Tendercrisp Chickent (ugyanazt tartalmazza mint a fenti Whopper, csak a hús panírozott csirke, a buci pedig a töltött burgerhez hasonló kicsit kézműves jellegű) tartalmaz. Utóbbi kérhető wrap formában (nem részletezném hogy mi változik a szendvics verzióhoz képest), előbbi pedig Whopper Jr. méretben is. A normál burgerek 1000, a Jr. és a wrap pedig 600 forint körül vannak átszámítva.

smallBK_Turkey-Burger.jpg

És ha az először említett szendvics nem lenne elég különleges, akkor itt van a Turkey Burger ($3.99 ~950HUF), mely nevéhez híven pulyka alapú, sajnos a húspogácsás fajtából. Rajta kívül saláta, lilahagyma, paradicsom, ketchup és majonéz, abban a fura 'kézműves' buciban, úgy látszik most ez a trendi arrafelé. Rajta kívül újdonság a Veggie Burger ($2.99 ~710HUF) is, ez nyilván a vegetáriánusoknak készült. A pogácsán és a bucin kívül ugyanaz mint a pulykás, utóbbi itt sima szezámmagos Whopper zsemle.

Ez a poszt szerintem jó példa arra, mi a különbség egy amerikai gyorsétteremlánc ottani és itteni kínálata közt. A tavaszt kb. teljes étlapmegújítással kezdik, olyan alapanyagokkal, amik szerintem soha nem fognak nálunk gyorséttermes burgerbe kerülni.

Forrás: Burger Business

komment

Méregdrága prémium burger az ausztrál KFC-ben

2013. március 29. - Feiertag Erik

A KFC nálunk egy burgerrel lefedte a drágább szegmenst, a Grander egy igen jól sikerült szendvics lett, habár annak idején megvoltak a maga gyermekbetegségei, de mára teljesen kiforrott, bátran ajánlható és próbára erősen ajánlott burger lett belőle. Legalábbis így voltam vele, míg nem láttam az Ausztrál KFC új promóciós burgerét. Grander legalább a köbön amit ez a szendvics ígér, reméljük be is tartja, olyan jól, hogy a Kelet-Európai franchise partnerek is kedvet kapnak hozzá.

külföld_black edition.jpg

Az összetevők listája igen impozáns, személy szerint minden benne van amit szeretek egy burgerben (kivéve a marhahúspogácsa, de a KFC-től ez nem elvárható). A Black Edition Kentucky Burger egy bazi nagy csirkecombfilével érkezik, a szokásos panírban, rajta kívül bourbon ízesítésű BBQ szósz és az étteremlánc saját receptje alapján készült coleslaw került a szendvicsbe. Ezen kívül sajt, bacon és ropogós pirított hagyma kerül a szendvicsbe, mindez szezámmagos buciban.

Most jöhetne az, hogy "és még árban is sikerült 1500 alatt maradni" de nem igazán, a szendvics magában 6.95 Ausztrál dollárba kerül, ami még testvérek közt is 1710 forintot jelent. Minden téren sikerült tehát prémium burgert alkotni, ami a burger szempontjából jó, Ausztrál burgerszerető testvéreink pénztárcájáéból viszont már kevésbé.

Forrás: Brand Eating

komment

Kolbász és húspogácsa a kínai McDonald's-ben

2013. március 27. - Feiertag Erik

Míg a Kolbászburger nálunk csúnyán leszerepelt, addig Németországban és Kínában is megpróbálkozik vele a helyi McDonald's - előbbi esetében szinte ugyanazt kapták, utóbbi viszont egy szokásos McRoyal variánsnak néz ki, persze mégsem az, mert egész kolbászok vannak benne.

külföld_nürnburger.jpg

A német változat már lefutott, úgyhogy bocsi srácok, bocsi lányok, de ha csak ezért mentetek volna ki, el kell halasztanotok az utazást. A tartalom egyébként egész jól hangzik, így máris előnyben van a hazai csalamádés förmedvénnyel szemben. Mustár, pirított hagyma, meg persze a kolbász, ennyi és nem több, úgyhogy itt is a csarnokos kajálást integrálták burger formába. A készítők egyébként vicces kedvükben lehettek, mert Nürnburgernek nevezték a szörnyet, melynek áráról sajnos nincsenek információink.

külföld_kolbászmarhakína.jpg

A kínaiak igazi húsimádó szendvicset hoztak létre a Sausage Double Beef Burger nevében, ugyanis nem áll másból, mint két marhahúspogácsából, kolbászból és mustárból. Semmi zöldség, se hagyma, csak a hús, a hús, a hús. Persze buci is jár, ez a képek alapján ilyen kalács szerű valami, tippre édes, mint a jó öreg magyar hamburger zsemléje az egykori Moszkva téren. Árban meglepően jól teljesít a kínai részleg, ugyanis 17,50 yuanért megvehető, ami körülbelül 670 forintnak felel meg, hadd ne ecseteljem hogy itthon ennyiért mit kapni a Mekiben/BK-ben.

Forrás: Brand Eating

komment

M mint McDonald's

2013. március 20. - Feiertag Erik

Vannak olyan burger nevek, mint mondjuk a Nacho Whopper, ahol már ebből tudni lehet nagyjából, hogy mire számítson az ember. Aztán van a Big Mac, vagy a McRoyal, melyek alapvetően semmit sem mondanak, de bejáratott brand révén mindenki aki járt már legalább egyszer Mekiben tudja, hogy miről van szó. Aztán ott van az M, amiről szerintem a legtöbbeknek Judi Dench ugrik be, aztán csak reménykedhetnek, hogy nem belőle kapnak egy falatot.

meki_best of 3.jpg

Persze, aki 2009 nyarán figyelte a plakátokat, és elég kiváncsivá tették, hogy akkor ez most mi, és ellátogatott az egyik közeli McDonald's étterembe, biztosan képben van, és nem várja Bond főnökét a burgerébe. És biztosan vannak emlékei, melyek az elmúlt három év során valamelyest szépültek, ahogy nekem is, és akkor kisebb csalódás éri, hogy 'ezért voltam anno annyira oda?'

smallIMG_7455.JPG

És basszus ezért, és nem értem az egészet. Mielőtt félreértené valaki, egyáltalán nem egy rossz burgerről van szó, a paradicsom, a kissé ovális Royal marhahús, a tejfölös szósz, a saláta és az ementáli sajt mind végig érződött, semmi sem volt túlzottan domináns, semmi sem került úgy háttérbe, hogy azt érezzem, simán kihagyhatták volna. A ciabatta buci a jobbik fajtából való, tehát puha, könnyen harapható meg minden, alakra pedig téglalap, ezért volt szükség a kicsit nyújtottabb húsra is.

smallIMG_7452.JPG

Méretben a szendvics se nem Whopper, se nem sajtburger, valahol a kettő között, nincs vele semmi probléma. De hát akkor mi a baj, miért érzem csalódásnak a dolgot, ha csupa jót írok róla? A válasz: egy ilyen egyszerű szendvicsért miért kell 1090 forintot kipengetni? Tök jó meg minden, de nem nyújt többet egy Whoppernél vagy akár egy McRoyalnál, amik 2-300 'hivatalos magyar fizetőeszközzel' is olcsóbbak ennél.

smallIMG_7461.JPG

A tanulság hasonló lehet, mint az Indiana Jones 4 esetében. Nem biztos, hogy érdemes felhánytorgatni a múltat, újra elővenni nagy kedvenceket, mert onnan nagyot lehet koppanni. Persze, inkább 1000 M mint még egyszer az Indy 4, de a probléma nem is ugyanaz. Esetünkben egy teljesen jó szendvicsről van szó, amit kipróbálásra maximálisan érdemesnek tartok, de semmi többre. Ennek megfelelően egy 4/5-öt megérdemel, lehet a túl széppé vált emlékek tréfáltak meg, ha most kóstolom először talán 4,5-re felhúztam volna.

komment

2012-es eladások: Továbbra is élen a McDonald's

2013. március 18. - Feiertag Erik

Miután a CKE Restaurants csoport (a Hardee's és a Carl's Jr. tulajdonosa) üzleti éve is lezárult, a BurgerBusinessnél összevetették, és táblázatba foglalták a tavalyi statisztikákat. Nagy meglepetés nem született, a McDonald's vezeti a mezőnyt mind az USAban, mind azon kívül.

small2012-Burger-Chain-Sales.jpg

Megőrizte második helyét a Burger King, bár a Wendy's veszélyesen megközelítette, csupán 140 millió dollár a különbség a két cég forgalma között. Ez minden bizonnyal a BK nagyobb jelenlétének köszönhető, körülbelül 1200-zal több éttermük van Észak-Amerikában, azonban ezek forgalma elmarad a kislányos lánc éttermeiétől.

A legalább egy éve működő üzletek bevételi növekedésénél azonban utolsókból lesznek az elsők, 3,6%-kal a  világszinten alig 3 milliárd dolláros forgalmat bonyolító Carl's Jr. volt a legjobb, 0,1%-kal megelőzve a Burger Kinget, és 0,2-vel a Jack in the Boxot.

Bár a McDonald's itt csak a negyedik lett, a 3,1%-os növekedése mindenképpen erősnek mondható, főként jelenlegi pozíciója fényében. Ilyen erős piacvezető mellett nem valószínű, hogy gyökeres változás fog beállni a piacon, minden bizonnyal jövőre is ez lesz a sorrend, hacsak a Wendy's új arculata nem lesz kelendőbb a Whoppernél, de az első hely még ebben az esetben is borítékolhatónak tűnik.

Forrás: Burger Business

komment

Best of McDonald's 2.: Az M színrelép

2013. március 15. - Feiertag Erik

Eljött hát az idő, amikor megint megízlelhetjük a Meki egyik legjobb promóciós burgerét. Amikor legutóbb árulták még nem volt a blog, így nincs róla írás, jó pár hónapja ez az első, hogy két szendvicset kell majd tesztelnem, ha a teljes kínálatot le akarom fedni - és le akarom.

meki_best of 3.jpg

Az M: Annak idején hosszas marketingkampány előzte meg, biztos van aki még emlékszik a plakátokra, nagy tökéletességként hirdették. Leginkább ez rántott be egy azóta már bezárt étterembe, úgy voltam vele, hogy ezt meg kell kóstolnom. Pedig a tartalma alapvetően egyszerű, saláta, paradicsom, sajt, marhahúspogácsa és buci (így külsőre meg az emlékek alapján ciabatta, de nem biztos). Ahogy nézem, szósz nincs benne, ezt a burgert a pure meat viszi majd a hátán. Amennyire emlékszem, a legjobb szendvics volt amit gyorsétteremláncban kóstoltam, így viszonylag nagy elvárásokkal nézek elébe, remélem megugorja majd.

Chicken Mythic: Bár a szavazás annak idején három lehetséges nyertesről szólt, úgy látszik időközben változott a koncepció. Várakozásaimmal ellentétben nem a CBH folytatja hódító útját, hanem lecserélték erre a Chicken Mythic dologra. Bevallom, még csak nem is hallottam róla, de a kép alapján jónak ígérkezik - már a csirkehúspogácsás burgerhez hasonlítva: Sajt, paradicsom, saláta és valami rejtélyes szósz. A buci len- és szezámmagos, ettünk már ilyet, semmi extra. Róla is lesz írás, de csak az M után, jövő héten vagy az után remélem bele fog férni.

Snack fronton minden a régi. Csavaros sültkrumpli tejfölös mártogatóssal, Mozzarella falatok és csirkeszárnyak, utóbbi csípős, mert egy kis piros paprika van mellette a sarokban, úgyhogy nem árt vigyázni.

Új promóció mellé új kuponakció is dukál, Mekitől megszokottan valmai vicces hátoldallal/körítéssel, de kb. ugyanazokkal az ajánlatokkal mint eddig. A szokásos oldalról nyomtathatóak, vagy az alant látható QR kód beolvasásával okostelefonról is beválthatóak.

meki_kupon1qr.PNG

komment

Nacho Whopper - Hamburguesa caliente de Burger King!

2013. március 14. - Feiertag Erik

Mexikói ízekkel burgereket csinálni mindig főnyeremény. A legtöbben szeretik, és nem is annyira elterjedt dolog, mint mondjuk a kínai éttermek, úgyhogy a többséget mindig be lehet rántani vele legalább egy kóstolásra. A receptben pedig van egy összetevő, amit ha jól adagolnak, minden mást elnyom, de mégis mexikói marad a dolog: Jalapeno paprika.

smallbk_mekico.jpg

Akkor most el is oszlatom a ködöt, a burger ugyanis nem ehetetlenül csípős. Viszont a jalapeno teszi a dolgát, hol jobban, hol kevésbé, minden esetre a szendvics végig csíp, hála a többi ilyen jellegű összetevőnek, vagyis a hagymának és a hot chili szósznak. Rajtuk kívül Chunky Salsa öntet, sajt, marhahúspogácsa, saláta, és a nacho chips van a burgerben, mindez a jó öreg szezámmagos buciban.

smallIMG_7435.JPG

Amitől én előzetesen tartottam kicsit, az a chips volt. Arra számítottam, hogy majd nem lehet érezni, úgy eltűnik a tömegben, ahogy az végül a sajttal történt, de nem, és bár nagyon visszafogottan, de mindenhol ott volt és hozzátett a szendvics ízéhez. A beharangozónál írtátok, hogy korábban is volt hasonló burger, ott a szószok megpuhították a chipset, ez most nincs így. Végig ropogtak, bár lehet, csak én estem neki túl korán a szendvicsnek, az "először krumplit" taktikát alkalmazóknál lehet átpuhul majd mire nekikezdenek.

smallIMG_7433.JPG

És ha már szóba kerültek a chips puhító szószok. A chilissel nem volt probléma, mindig ott volt, és jó íze is volt, a Salsa azonban sokszor csak megbújt a háttérben. Ennél is nagyobb probléma azonban, hogy amikor 'előtérbe került', inkább éreztem olasznak a kaját, mint mexikóinak. Valahogy túl paradicsomos íze van, és a helyett, hogy izzadt, szombrérós emberek közé csöppentem volna, a mamma pakolta ősi recept szerint készült húsgombócait a tányéromra.

smallIMG_7434.JPG

Őszintén szólva nekem már kicsit hiányzott, hogy valaki mexikói menüvel rukkoljon elő. Nem mondom hogy csalódtam, de Mexikói Medve Kedvencével szerintem jobban jártunk volna, még úgy is, hogy működött a Nacho Whopper különlegessége. Ha a Salsa szósz végig rontotta volna a levegőt, akkor nem érne többet 3,5-4 pontnál, de hogy csak egy-két falatnál zavart be, nekem megér egy 4,5/5-öt. Érdemes kipróbálni, jól összerakott szendvicsről van szó, viszont üdítővel kérjétek, mert csípős.

smallIMG_7432.JPG

Fű alatt még megjegyezném, hogy "ha rendelkeztek érvényes diákigazolvánnyal," a Mammutba érdemes menni, mert a "szendvics áron menüt diákigazolvánnyal" akció a promóciós termékekre is igaz. Természetesen, ahogy az lenni szokott, "más kedvezményekkel nem összevonható."

komment

Sajtban újít a Francia McDonald's

2013. március 13. - Feiertag Erik

Néha nem kell Ázsiáig menni egy-egy különleges burgerért, elég, ha vetünk egy pillantást a sokszor kicsit különc franciák étlapjára. A kevesebb néha több, és ezt ők is belátták. Az összetevők listája elég rövid, viszont a szendvicsek mégis különlegesek, étvágygerjesztőek.

meki_franciaország ciabatta.png

Négy burgerből áll a promóció, különbség szinte csak a sajtban van köztük. Mindegyik marhahúspogácsa alapú, zöldségként pedig salátát tartalmaz. A ciabatta buci szerintem maximálisan illik a szendvicsekhez, talán hiba is lett volna mást adni helyette. A szósz azonban érdekes, mert bár mindben tejszínes fondue van, alapja azonban mindben más, az adott szendvicsben használt sajttal egyező.

meki_francia sajt Cé.png

A sajtok egyébként teljesen elrugaszkodottak, se cheddar, se feta, se bármi olyan, amit hazai burgerekben láttunk már (legalábbis amiről én tudok). Kettő viszonylag átlagos, nálunk is ismert és sűrűn fogyasztott darabról van szó, ezek a kecskesajt és a camembert, kettő azonban ritkább, nekem teljesen újdonság volt. Utóbbiak a Raclette és a Comté AOP. Előbbi egyfajta sült sajt, mely a múlt század végi Svájcból származik, utóbbiról pedig alant:

A Comté Jura területről, azon belül is Franche Comtéból származik. Magyarországon talán még kevesen ismerik, pedig Franciaország egyik legnépszerűbb sajtja, és ott a lakosság mintegy 40%-a rendszeresen fogyasztja. Enyhe iróniával mondhatnánk, hogy olyan a franciáknak a Comté, mint a magyaroknak a hazai trappista sajt.

A Comté A.O.C. (Appellation d’origine controlée) minősítése röviden összefoglalva azt jelenti, hogy minden egyes olyan sajt, ami A.O.C. védjeggyel bír, annak egy nagyon szigorú eredetvédelmi rendszernek kell megfelelnie.

Forrás: Vinoport

Ahogy az elején is írtam, néha a kevesebb több és jobb. Nem feltétlen kell mindent beletömni egy burgerbe, egy kis különlegesség, vagy prémium alapanyagok használata többet ér mint amikor beletornyozzák a fél hűtőt a burgerbe, ami aztán az első falatnál darabjaira hullik.

komment
süti beállítások módosítása