Sült krumplik.

2011. szeptember 07. - Feiertag Erik

 Én mindig úgy voltam vele, hogy a mekis sültkrumpli a legjobb. Ropogósak voltak, melegek, és nem olyan töttyedt szivacsszálak, mint amit sokszor a BK-ben vagy a KFC-ben adtak. Mindig jók voltak, soha nem volt probléma velük.

Ezzel most sincs semmi baj. Az viszont már annál inkább. Egy ideje annyira el van sózva, hogy mire végzek a kajával, már marja a szám szélét. Kiveszek egy szálat, és elkezdem lesöpörni róla a sót, és amikor már tisztának tűnik, na még akkor is túl sok van rajta. Hihetetlen.

Ha listát kellene állítanom, akkor a második helyre a BurgerKinget tenném. Sosem tudhatod, milyen krumplit fogsz kapni. Van, hogy nagyon jó, de sokszor szivacsos, puha, régi. Az is előfordult már, hogy ezek mellett még hideg is volt. Frissesség felső fokon. Ami viszont mindig rendben van, az az ízesítés, BK-ben még nem ettem elsózott sültkrumplit. Igaz, ők néha túl keveset tesznek rá, de én inkább picit sótlanul szeretem a dolgokat, mint hogy elsózzák.

Aztán ott van a KFC, a mindig löttyedt, krumplival. Erről nem igazán van mit mondani, nagyjából ugyanaz a felállás, mint a BurgerKingnél. Vagy pont jó, vagy kicsit sótlan.

Viszont a dolgok megkeveredni látszanak, a KFC ugyanis új krumplit tervez piacra dobni. A külseje keményebb lesz, ropogós, a belseje lágy, és jobban tartja majd a hőt. Ez jól hangzik, kérdés, mennyire sikerül majd megvalósítani a terveket, meg persze, hogy feláras termék lesz-e. Minden esetre jól hangzik.

Ha már krumplik, akkor valamit írnék a prémium ajánlatokhoz járó különleges burgonyákról is. Lényegében mind ugyanaz, csak más formában. Volt ilyen rugó szerű tekercs, rácsosan szeletelt, és a normálnál vastagabb. Nem mindet kóstoltam, nekem ízlettek, normál éttermekben hasonlót árulnak steak burgonya néven. Egyszer megkérdeztük hogy csinálják, mire azt mondták, kibontják a zacskót, és beleöntik a forró olajba. És még a gyors éttermeket szidják a mirelit koszt miatt.

komment

Csapat lettünk

2011. szeptember 05. - Feiertag Erik

Magamhoz veszem a mikrofont, megköszörülöm a torkom, mire a termet ellepi a sűrű csend, és az izgatott várakozás, meg a villogó vakuk fénye.

Sose gondoltam volna, hogy más is fog itt írni rajtam kívül. Esetleg Tyler Durden, de őt hónapok óta nem láttam, valami történt vele, még a klubba sem jár le. De mégis megtörtént, köszöntsétek nagy szeretettel speedet. Taps, éljenzés, ováció. Valaki azt ordítja, "Szeretlek speed!", és felhúzott topja alól kivillannak meztelen mellei, aztán kínos csönd. Akkor folytatnám.

Speed írásai valamennyire külön blogot alkotnak majd a blogon belül, történet a történetben, szendvics a gyomorban, hogy témánál maradjak. Az eddigi írásokhoz képest újdonságokkal fog jelentkezni, nem a megszokott gyorséttermek burgereiről lesz szó, sokkal inkább útszéli büfékről, tudjátok, ahol a pincében fogott patkányokat szokták a húspogácsába darálni. A majonézről nem is beszélve.

Ezen kívül nemzetközi vizekre evez, külföldi gyorséttermekről, büfékről fog írni. Tudjátok, ugyanaz a szar van ott is mint itt, de azért, azért valahogy egy kicsit más. Például Párizsban a McDonald's-ban is kapni sört.

Speednek van már saját blogja, http://utolsoejjel.blog.hu/, hamarosan lesz neki kis képecske a "Más világ"-ban. Vannak például éttermes postjai is, úgyhogy aki unja az itteni pangást (most épp nem, de pl. nemrég volt másfél hét csend), az ott elégítheti ki vágyait.

Taps, ováció, villanó vakuk, megköszönöm a figyelmet, és elhagyom a színpadot. És most jöjjön Fluor Tomitól a Mizu! Magányos, felborogatott székek jelzik csak, hogy valami történt a teremben...

komment

Brazer Szendvics

2011. szeptember 05. - Feiertag Erik

 Grillezett húsos burger. Soha nem érdekeltek igazán, a képek alapján valahogy túl száraznak tűntek, meg volt egy rossz emlék is egy ilyen mekis szendviccsel, szüleim választották, otthon ettük meg, a második falat után alig bírtam nyelni. Örökre elvette a kedvem a hozzá hasonlóktól. Aztán jött a meghívás a sajtóetetésre, és megláttam mi az új termék. E miatt nem fogom kihagyni - gondoltam, és belementem a dologba. Szerencsére.

Mert a grillezett hús, legalábbis ez a KFC-s fajta az új hipermodern sütőkkel egyáltalán nem száraz. Pedig csirkemell, ami a legszárazabb része az állatnak, főtt húsként például nem árt bőséges, lédús körettel fogyasztani. Ezen egy kicsit meg is lepődtem, de azért számítottam rá, hogy nem követnek el akkora bakit, hogy a legújabb sztárszendvicsükkel mindenkit megfojtanak.

A ciabattában a grillezett Taravis csirkehúson kívül paradicsom, Cheddar sajt, egy fehér színű pikáns öntet, valamint saláta kerül. Utóbbit sajnos nem tudom részletezni, amíg nem olvastam el a tájékoztatót, addig azt hittem, sima jégsaláta van benne, amit amúgy mindenhez használni szoktak. A szendvics 474 kcal energiát tartalmaz, remélem van olyan akinek ez többet mond, mint nekem.

Ami rögtön feltűnt, hogy a hús keskeny. Ez igazából nem lenne baj, de először nem jól fogtam meg a szendvicset, oldalra döntve kissé széthajtottam hogy belenézzek, és a csirke oldalra csúszott. Elég fura helyzetbe kerültem, vagy akkorát harapok, hogy hús is kerül a számba, vagy minden második falat vegetáriánus lesz. Azért azt hozzá kell tennem, hogy a Grandernél annak idején sokkal rosszabb volt a helyzet, itt nincs az az erős BBQ szósz, melynek fogyasztása magában már szinte kellemetlen.

Végül sikeresen megoldottam a problémát, és nem kellett csalódnom az ezredes hagyatékában. Jól csúszik, gyakorlatilag ivás nélkül ettem meg az egészet, akár magában is jól fogyasztható az étel. Nekem kellően nagynak is bizonyult, széles és kissé hosszúkás a ciabatta, amit teljesen kitölt a tartalom. És ha a burger túl forrónak bizonyulna, időtöltés képp elolvashatjuk a dobozon lévő pár soros szöveget arról, hogy ez a Brazer Szendvics milyen gondos oda figyelésel készült NEKÜNK.

Ja, és majdnem elfelejtettem. Zseniális ötletnek tartom, hogy a szendvicset egy kis műanyag fogóban kapjuk, ez elég hülyén hangzik, de nem tudtam máshogy írni. Gyroshoz szoktak még ilyet adni, hogy az utcán nyugodtan megmarkolhassuk a pitát. Remélem értitek miről beszélek. Ennek hála nem kentem össze magam, igaz, a végén kicsit bénáztam mert a paradicsom egy része a szószon minden harapásnál egy kicsit hátrébb csúszott, amíg meg nem érkezett ebbe a műanyagba. Végül onnan kellett valahogyan kibányásznom. A kicsit tömörebb ciabatta átka, mielőtt a fogunk átszakítja a zsemlét, a tartalom kicsit hátrébb megy.

Az öntet is jó lett, enyhén csípős, ebben lehet benne a 11 fűszer azon része, amit a sütőben azzal a fűszerben-pácolós-technológiával nem tudtak a húsra tenni.

Véleményem szerint a KFC megint célba talált, és bár nekem nem 5 csillagos, a panírozott termékeik ugyanis jobban ízlettek, azért minden alkalommal el fogok gondolkodni azon, ilyet kérjek, vagy egy Grander menüt. 4,5/5, az apróbb hibák miatt nem kap maximális pontot. Bátran rendeljetek egyet ha betértek egy KFC-be, nem fogtok csalódni, de ne ugyanarra az ízre számítsatok, amit a rántott húsoknál már megszoktatok.

komment

Új akciók a BurgerKingnél

2011. szeptember 04. - Feiertag Erik

 A BK most úgy látszik rámegy a jóárasításra, legutóbb ilyet talán Ernő idejében láttunk. Vajon mi lehet szegény sráccal? Ahogy a meki sajtburger ajánlatait elnézem, átszerződött hozzájuk.

De visszatérve a BurgerKinghez. Két új, a Party Pack-hez hasonló ajánlattal álltak elő. Az egyik két emberes farkasfalkáknak szól, a másik pedig családoknak, abból is a három fős változatnak. Ez így nagyon hülyén hangzik igaz? 

  • A Friends Pack 2 szendvicset, 2 burgonyát és két üdítőt tartalmaz - mindezek alig több mint egy menü áráért!

  • A Family Pack 3 szendvics, 3 burgonya, és 3 üdítő, amelyekből az egyik a gyerkőcnek jár - na meg a korona is, el ne felejtsd :)

Akkor most részletezzük a szendvicseket kicsit, mert a hivatalos leírás kicsit szegényes. A Friends Pack egy Whoppert és egy Dupla Sajtburgert, a Family Pack pedig egy Whoppert, egy ChickenWhoppert (grillezett csirkehús, nem olyan húspogácsa, mint a csirkeszendvicsben), és egy KIDS szendvicset tartalmaz. Ezen kívül utóbbinál az egyik ital és krumpli kis adag. A KIDS szendvicsekről pedig semmit sem tudok, szerintem sajtburger vagy hamburger.

 

komment

Mediterrán Hetek 2.: Francia Gourmet

2011. szeptember 03. - Feiertag Erik

 Még egy tuningolt McRoyal, azt hiszem, ennyivel le is rendezhetném a postot. Jó lett, mert ezek szinte mindig jól sikerülnek, hisz ha jó alaphoz jó dolgokat tesznek hozzá, az nehezen lehet rossz. Néha azért sikerül, de most ezt most megint eltalálták. Mondjuk, pirított hagymadarabokkal nekem nehéz rosszat mutatni.

A mekinek valahogy mindig összejön. Jó a szósz, nem száraz, simán nyelhető meg minden. És még az íze is más - általában. A Francia Gourmetben semmi sincs, amit ne láthattunk volna korábban. Szezámmagos buci, saláta és paradicsom, pirított hagyma amivel úgy fél éve a BK is feldobott egy Steakhouse burgert, lyukacsos sajt (talán pannónia) és a Rösztiburgerben látott sajtszósz. Még a neve sem egyedi, Gourmet szendvics is volt már idén. És mégis működik.

A beharangozóban felvetett félelmeim nem igazolódtak be, a sajtok nem voltak túl erősek, minden érződött, kivéve a hús, azt valahogy mégis sikerült elnyomnia a többi összetevőnek. Aminek viszont örültem, hogy a hagyma mindig ott volt, szépen ropogott, és még finom is volt, rántott hagymakarika, pirított hagymadarabok, ezzel lehet engem levenni a lábamról.

Ha valaki megkérdezné, hogy lenne-e kedvem újra ilyet enni, azt mondanám, hogy igen. A szomorú a dologban viszont az, hogy bár alkalmam nem lesz újra Francia Gourmet szendvicset enni, valószínű, hogy az ízét újra érezni fogom egy másik mekis prémium szendvicsben. Mondjuk egy akármilyen McRoyal-ban. Jó lenne már valami IGAZI újdonságot látni. A Görög Klasszik bogyója például jó irány. Vagy csak én ettem már túl sok gyorskaját?

És tudjátok mi a legrosszabb az egészben? Hogy nem lehet lepontozni. Mert JÓ. Ezt már feljebb kifejtettem. 4/5 és 4,5/5 között lifeg, nincs szívem annyit adni neki mint a New York Siciliano-nak, viszont nagyjából ugyanannyit ér, annak ellenére, hogy az utóbbinak zseiális feelingje van. Nehéz ezt megfogalmazni, de nekem bejött az a ciabattás, olaszos hangulat.

komment

Brazer!

2011. augusztus 31. - Feiertag Erik

 A tegnapi postból kimaradt, hogy az előadások után ki is próbálhattuk az új termékeket. A Brazer család egyelőre három terméket tartalmaz, lényegében minden kategóriába jut egy. Szendvics, Twister, és saláta. Egyszer majd lehet kapunk valami olcsóságot, esetleg grillezett kosarat, bár ezekről nem volt szó, ez csak az én eszmefuttatásom a jövőről.

 

 

Brazer Szendvics: Lényegében ez a zászlóshajója a szériának, ő a legnagyobb, ahogy az általában lenni szokott. Nagy, szögletes ciabattát töltenek meg Brazer kevert salátával, paradicsommal, Cheddar sajttal, és egy vastag, Grillezett csirkemellel. A szendvicsben természetesen van öntet is, "pikáns öntet" néven szerepel a sajtóanyagban. Utóbbiról megjegyezném, hogy nagyon jó, sok segítséget nyújt a postok megírásához. Már a sajtóanyag. De azért az öntet is finom. A szendvics menüben 1300 forintba kerül, de ha magában kérjük, akkor csak 900 pénzt kell fizetni. Az Energia tartalom is fel van írva, 474kcal van benne.

Brazer Twister: Szerencsére a KFC (szerintem) legjobb szériája is kapott egy Brazer tagot. Majdnem ugyanaz mint a szendvics, azzal a különbséggel, hogy itt a ciabattát tortillára cserélték. Ez mondjuk nem árt ahhoz, hogy Twister néven árulják. Jégsaláta, paradicsom, grillezett csirkemell, meg a titokzatos pikáns öntet van beletekerve a Twisterbe. Nem írtam el, hiányzik a sajt, sajnos ha azt is kérünk felárat kell fizetni. Viszont cserébe a tortilla Twister Premium módra meg van kicsit pirítva, ropogós, és az egész étel meleg. Ez azért megéri a sajt hiányát, főleg úgy, hogy kevesebbet kell fizetnünk érte. Magában 850, menüben 1250 az ára, nem estek bele a BK féle áranomáliába, ahol a két szendvics közt 100 forint differencia volt, de ez menü esetében köddé vált. Energiából 431 kcal van benne, kicsit lightosabb a szendvics változatnál.

Brazer Saláta: Amit kihagytam a sajtótájékoztatón. Hát igen, ehhez már nem fértem hozzá, de nem is baj, az előző két változattal is jóllaktam. Így legalább nem lesz kérdés, hogy mire használom el az "Ingyen Brazer menü" kuponomat, amit a többi vendéghez hasonlóan én is megkaptam. Bevallom, még nem kóstoltam salátát egyik étteremben sem, de a leírás alapján ez meglehetősen jól hangzik. Kevert saláta, paradicsom, egy szelet grillezett csirkemell, végül mindezt meghintik Provance-i fűszerekkel és parmezán sajttal, és nyakon öntik Cézár öntettel. Az ára 1150 forint, csak ezt közölték, nem értek hozzá, úgy látszik ehhez nem jár innivaló. Ha könnyű ebédre vágytok, akkor ezt válasszátok, mert energiában ő a nyerő, mindössze 141 kcal-t tartalmaz, ami igazából nem tudom, hogy sok-e, de testvéreihez képest elég kevésnek tűnik.

komment

KGC - Kentucky Grilled Chicken!

2011. augusztus 30. - Feiertag Erik

 "A Brazer forradalmi újítás a KFC életében" - mondta Fukcius Tamás, a KFC magyarországi márkamenedzsere. "A finom, omlós grillcsirke újat nyújt rendszeres vendégeinknek, akik ragaszkodnak a KFC-től megszokott ízekhez és magas minőséghez, de azok is élvezhetik, akik eddig nem jártak KFC-be."

Ezzel a kis jövőbe látással kezdődött az a pár oldalas sajtóanyag, amit minden vendég megkapott ma a Széll Kálmán téri KFC-ben. Miután mindannyian összegyűltünk az étterem egy elkerített részében, Tamás belekezdett monológjába, mely bár nem szó szerint a fenti szöveg volt, azért a lényeg ennyiből is átjön. A Brazer család újat nyújt azoknak is, akik már szeretik a KFC-t, viszont képes megszerettetni az éttermet azokkal, akik még nem ismerik.

Az első kis sajtóetetéshez képest ez hatalmas ugrás volt. Akkor négyen voltunk, egy kis baráti beszélgetésre hasonlított az egész, és lényegében az is volt. Ez viszont most egy igazi sajtótájékoztató volt, plazmatévén pörgő prezentációval, sztárvendégekkel és az étteremlánc nagyobb partnereivel, öltönyös figurák, villódzó vakuk, és ingyen kaja.

A "műsorvezető" Görög Zita volt, röviden elmondta miért vagyunk itt, bemutatta a vendégeket (Kovács Katalin, Kammerer Zoltán és Vajda Attila), és átadta a szót Tamásnak. Őt Németh Zsolt követte, a KFC húsbeszállítójának (Taravis KFT.) kereskedelmi vezetője. Röviden beszélt a két vállalat együttműködéséről, hogy mind a 19 KFC-nek hetente többször ők szállítják a húst, és örülnek, hogy képesek eleget tenni az étteremlánc magas minőségi elvárásainak. Ezután mondott pár szót a Taravis KFT.-ről is, melyet 2001-ben alapítottak, és még mindig 100%-ban magyar a vállalat.

A KFC az új termékekhez új sütőket is beszerzett, melyek hozzáadott zsiradék nélkül, a légkeverés és a grillezés kombinációjával készítik el a húsokat. Szó volt még magáról a Brazer termékcsaládról is. Ez a cég egyetlen grillezett húst használó étele, és mivel nincs rajta a titok, vagyis a 11 fűszerrel ízesített panír, eleinte nem tudták, hogyan tegyék egyedivé, KFC-ssé. Végül persze sikerült, másképp nem lett volna ez a sajtótájékoztató sem. A terméket elsőként Csehországban kezdték forgalmazni, majd csatlakoztak a Lengyelek, és most mi, világon harmadikként.

Végül ismét Görög Zita vette át a szót, és kérdezett pár dolgot a sportolóktól is. Kovács Katalintól megtudhattuk, hogy a káposztasaláta a kedvenc étele, káposztasaláta rántott csirkével, KFC-ben egyikből sincs hiány, úgyhogy jól tette hogy eljött a bemutatóra. Kammerer Zoltán is kérdezett, Németh Zsolttól, arra volt kíváncsi, vajon a tyúk volt előbb, vagy a tojás, de választ még a csirkehússal foglalkozó cég kereskedelmi vezetője sem tudott adni.

Ezúton is szeretném megköszönni a meghívást, élmény volt, pár percre újságírónak érezhettem magam.

komment

Grillezett újdonságok a KFC-ben

2011. augusztus 29. - Feiertag Erik

 Nagy dobásra készül a KFC, a kedvcsináló alapján valami olyannal, ami bizony sokaknak hiányozhatott a palettáról. Grillezett újdonságként reklámozzák egyelőre, nem kell nagy képzelőerő, hogy kitaláljuk, ezúttal grillezett húst kapunk. Ezt már a többiek is tudják jó ideje, de ne feledkezzünk meg a névről, itt biztosan nem mirelit-előgrillezett-dobd-be-a-mikróba hús lesz, hanem helyben készítik majd.

Szóval, holnap újra sajtóetetés (ezúton is köszönöm a meghívást), és egyúttal beharangozó post, és még a héten, remélem minél előbb, teszt az újdonságokról.

komment

BugerKing reggeli: Tojásos Baconos szendvics

2011. augusztus 25. - Feiertag Erik

 Ma elég korán kellett Budapestre mennem ahhoz, hogy kipróbálhassak egyet a BurgerKing reggeli ajánlatai közül. Nem valami nagy a lista, a plakáton csak ezt láttam, meg egy tekercset és palacsintát.

Ízben azt kell hogy mondjam, veri a McDonald"s reggelijét. A képpel ellentétben (szezámmagos buci), kukoricadarás buciban van egy szépen összehajtogatott omlett, pirított bacon szalonna, paradicsom, meg egy fehér szósz, ami véleményem szerint sima tejföl volt. Ízlett, minden érződött, egy jól összerakott burgerről van szó.

Ami viszont nem tetszett, az a hangulata. A Meki McMuffinjai nekem jobban tetszenek így reggelinek, szerintem különlegesebbek mint egy sima buci, amit amúgy elég sűrűn felhasználnak a prémium szendvicsekbe. Amin még lehetne javítani, hogy több féle snack kellene mellé. Úgy értem, itt csak sültkrumpli jár, míg a konkurensnél lehet kérni McBurit is, ami nekem nagy kedvencem egyébként. Ugyebár az ital lehet Lavazza kávé vagy gyümölcslé. Forró csokira nem emlékszem, de lehet, azt is választhatunk.

Egy laktató, jól csúszó szendviccsel volt dolgom, és még az íze is jó volt. Jobban megéri az árát a McDonald's-os reggeliknél, szerintem ezt válasszátok ha nem tudtok dönteni. Ja, és érdemes Go Large-ban kérni (diákigazolvánnyal ingyen van), mert amúgy kis adag sültkrumpli és innivaló jár. Nagymenüben kapjuk a normál adagot, ez kicsit vicces volt.

komment
süti beállítások módosítása