Hamburger az űrben

2012. november 17. - Feiertag Erik

Sok minden járt már az űrben időjárás figyelő léggömbök által: iPhone, Lego emberke, sőt, még játékvonat is. Kaja azonban még nem. De egyszer mindennek eljön a napja. 5 Harvardi diák a b.good (Boston környéki gyorsétteremlánc) segítségével október 27-én "fellőtte" az első szendvicset az űrbe.

Persze, ha csak úgy simán felaggatták volna a léggömbre, akkor szanaszét esett volna. Ezért a két napos burgert belakkozták, összeragasztották, majd egy akril laphoz rögzítették, hogy minden egyben maradjon. Utóbbira ezen kívül egy dobozt is tettek, melybe egy GoPro Hero (extrém körülményekre tervezett kamera), és egy HTC Rezound került. Ez után az egészet egy héliummal töltött, 600 grammos időjárás léggömbhöz rögzítették, és útnak indították a "végtelenbe és tovább".

A szendvics végül 30.000 méterre jutott, ami bár még nem számít technikailag űrnek, de elérte a sztratoszférát, ami azért elég magas. A burger kb. 130 mérfölddel (210 km) odébb, Byfield-ben ért földet, vagy inkább fát, mert 30 méter magasan fenn akadt egy ágon. A srácok megpróbálták lenyilazni onnan, de végül fel kellett fogadniuk valakit, aki felmászott érte.

Forrás: A Hamburger Today

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr566306338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása