Krumpli-Ketchup történelem

2014. november 12. - Feiertag Erik

Minden párosnak van történelme, és ez alól se a sült krumpli, se a ketchup sem kivétel. Bár "Hollandiában majonézt tesznek a krumplira ketchup helyett", a legtöbben mégis az előbb említett kombinációt kedvelik. Nekik a tovább után elérhető kilométeres idővonal, ami bemutatja a love story-t. A kép egyébként a Sir Kensington's nevű szószmárka műve, mely nem rég tartott sült krumplis-ketchupos partit New York-ban.

krumpli2.PNG

Mindenek előtt akik nem szeretnék végigolvasni vagy csak annyira tudnak angolul mint Vida Ildikó, álljék itt pár szemezgetett érdekesség:

i.e. 8000: A mai Peru és Bolívia területén háziasították először a burgonyát.

i.e. 544: Az első ketchup recept Kínából került elő (ez azért annyira nem meglepő). Egy sárga halfaj belső szerveit tartalmazta.

1700: Európaiak úgy gondolták, a krumpli nem alkalmas emberi fogyasztásra ezért rabokat és állatokat etettek vele.

1800: A sült krumpli (french fry) eredetének két története van: a) Belgák kezdtek vékonyra vágott krumplit sütni, hogy a sült halhoz hasonlatos ételt kapjanak ami télen nem volt fogható. b) Egy francia utcai árus találja fel a forradalom idején.

1980: Az USA kormánya enyhít az iskolai menzák előírásain és zöldségként kezelve engedélyezi a ketchup-öt.

2000: Az Egyesült Államok burgonyatermelésének 29%-a mélyhűtött sült krumpliként végzi.

Most pedig jöhet a teljes történet:

ketchtato.jpg

via The Huffington Post

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr946889843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása