Bajban a hamburgerhálózatok

2014. szeptember 18. - Feiertag Erik

Egyelőre még a főként hamburgereket kínáló éttermek vannak többségben a gyorsétteremláncok közt, azonban a jövőben ez változhat. A Janney Capital Markets szerint komoly változások várhatóak az amerikai piacon.

tablazat.jpg

A fenti ábrán jól látható, hogy 2013-ban a legnagyobb bevételt elérő gyorsétteremlánc közül három hamburger joint volt. Első helyen nem meglepő módon a McDonald's áll, de a negyedik (Wendy's) és ötödik (Burger King) is főként ilyen termékeket árusít. A 2020-as előrejelzések azonban alaposan átrendezett piacot vetítenek előre. Míg a top 3-ban nem jelent meg új név, a lista alja azonban teljesen megújulni látszik a Dunkin' Donuts és a Chick-fil-A (csirkékre specializlódott lánc) által.

A Janney Capital Markets (pénzügyi elemzőcég) szerint ennek több oka van. Egyre több ember számára fontos, hogy előkelőbben étkezzenek, így olyan helyek felé fordulnak mint a Starbucks vagy a Panera (utóbbi leginkább a Lipóti Pékséghez hasonlítható). Sokak részesítik előnyben a minőségibb ételeket is, így a megszokott, közvélemény által ilyen szempontból lesajnált éttermek helyett olyan láncokat választanak mint a Chick-fil-A vagy a Chipote. Utóbbiak mellett szól a házhoz szállítás lehetősége is.

taco chipote.jpg

via Fast Food Menu Prices

Mark Kalinowski, a cég éttermi elemzője szerint az amerikaiak ízlése is változik, sokkal fogékonyabbá váltak a kalandos ízekre. Itt főként mexikói éttermeket hozott fel példának, mint a Taco Bell vagy az előbb említett Chipote.

Azok a vállalatok, melyek főként az alacsonyabb keresetű vendégeket próbálják megfogni, nem képesek növekvő pályára állni évekkel A Válság után sem. Ennek lesz áldozata az elemzőcég szerint a Burger King és a Wendy's. Bár a McDonald's is ebbe a kategóriába tartozik, olyan szinten dominálják a piacot, hogy a várhatóan folyamatos csökkenés sem fogja tudni kimozdítani jelenlegi helyzetéből.

Viszont jól látszik, hogy ezek a cégek nem adják könnyen a bőrüket. Míg a piacvezető McDonald's egészen új területeken készül megjelenni, addig a Burger King kanadai konkurensének megvásárlásával próbál terjeszkedni.

via Huffington Post

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr416706417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása