Felvásárlással erősít a Burger King

2014. szeptember 01. - Feiertag Erik

A Burger King nagyon úgy tűnik, hogy fel fogja vásárolni a kanadai Tim Hortont, így hozva létre a világ harmadik legnagyobb gyors éttermi vállalatát.

banner.jpg

A bejelentésre múlt vasárnap került sor, amikor is mindkét fél megerősítette, hogy tárgyalások folynak az egybeolvadásról. A Burger King amellett, hogy megvenné a kanadai céget, központját is átköltöztetné az északi országba annak jelentős adókedvezményei miatt. Árról még nem volt szó, az azonban biztosnak látszik, hogy ez nem jelenti egyik étterem végét sem, tehát ugyanúgy egymástól függetlenül meglesznek mindkét lánc egységei.

100 országban 18.000 étteremmel és körülbelül 22 milliárd dolláros éves bevétellel a létrejövő új óriás a harmadik legnagyobb ilyen jellegű vállalkozás lenne a világon. Az első kettőről nincsenek adataink, de nagy valószínűséggel a McDonald's és a Yum Brands (KFC, Taco Bell, Pizza Hut tulajdonosa) lehetnek. A Burger King-re egyébként ráfért valami nagyobb döntés, ugyanis az elmúlt években nem volt igazán képes lépést tartani a többiekkel, az Egyesült Államokban nem rég előzte meg a Wendy's, így ott visszaesett a harmadik helyre.

tim (Custom).jpg

Kép: TheDrum.com

A Tim Hortons Kanada legnagyobb gyors éttermi vállalata. Kínálata itthon leginkább a Costa Coffee vagy a BK hazai franchise üzemeltetője által működtetett Anna Café termékeihez hasonlóak, azaz kávéban, szendvicsekben és süteményekben utaznak. A céget a Burger King nagy riválisa, a Wendy's már 1995-ben felvásárolta, de később befektetői nyomásra 2006-ban kiszervezték.

chart (Custom).png

A részvényesek már akkor is jól jártak, ha végül nem lesz semmi az üzletből. Míg az USA-ban jelenleg 35%-osak az adóterhek, ez Kanadában csak 15 lenne. A bejelentést követően mind a Tim Hortons, mind a Burger King részvényárfolyama körülbelül 20%-ot emelkedett, az egy évvel korábbi számokhoz képest pedig több mint 30-at.

via Food Beast és Forbes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr476652987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása