Gluténmentesség a McDonald's-ban

2015. május 14. - Feiertag Erik

A McDonald's éttermeiben jó ideje megszokott, hogy csütörtökön van promócióváltás, ám ezúttal nem valami időszakos akció került képbe, hanem egy új termékvonal, mellyel ahogy a szerdán tartott bemutatón kiderült, nem a nagyközönség, mint inkább az ételintoleranciával élők meghódítása a cél.

17564460155_d8a7c3ea80_o.jpg

A sajtótájékoztatón Horváth Ágnes, a cég ügyvezető igazgatója röviden bemutatta a McDonald's hazai pályafutását. A 27 éve jelenlévő vállalat 93 éttermet üzemeltet Magyarországon, ennek körülbelül felét franchise partnerein keresztül. Ez kimagasló teljesítmény a hazai piacon, és nem jöhetett volna létre, ha nem igazodnak folyamatosan a vendégek igényeihez.

17571010406_59e9a3adb0_k.jpg

Horváth Ágnes (ügyvezető igazgató)

Bár az éttermek többször megújultak az elmúlt évek során, mégis az étlap ami legtöbbet változott. Ennek kialakítása során alapvetően három dolgot tartanak szem előtt: egyrészt az alaptermékek, az örökség megtartását, így egy Big Mac vagy egy sajtburger egészen biztosan nem fog kikerülni a kínálatból. Ezek nélkül gyakorlatilag sehol sincs McDonald's. Ezenkívül fontos, hogy saját ötletek alapján készített egyedi termékei is legyenek a cégnek, jó példa erre a néhány éve hatalmas sikert aratott szürkemarha hússal készült hamburgerekkel, vagy akár a jelenleg is futó Pöttyös McFlurry.

17409505568_8dad7fbe63_k.jpg

Laczó Eszter (marketing igazgató)

Végül, de nem utolsó sorban a vendégek tapasztalatai, igényei irányítják a termékfejlesztési folyamatokat. Ennek eredménye az új, gluténmentes termékvonal, amiről már Laczó Eszter, a márka marketing igazgatója, és Cselényi Tibor, a McDonald's minőségbiztosítási vezetője beszélt. Elsőként a Gluténmentes Dupla Sajtburgerről esett szó. A 970 és 1020 forint közti áron, országszerte 11 étteremben kapható szendvics tartalma nem tér el a normál változattól: két marhahúspogácsát, ketchup-öt, mustárt, két szelet ömlesztett Cheddar sajtot, két szelet kapros uborkát és hagymát tartalmaz. Az igazi újdonságot a gluténmentes szezámmagos zsemle jelenti.

17571005366_985aa02711_k.jpg

Cselényi Tibor (minőségbiztosítási vezető)

A termék fejlesztésében az előbb említett zsemle megalkotása jelentette a legnagyobb nehézséget. Ez nem tartalmazhat sikért, azonban ez az anyag felelős a buci szerkezetéért, így kulcsfontosságú volt, hogy olyan beszállítót találjanak, aki e nélkül is magas minőségű, ízletes zsemlét tud gyártani. Nem titok, hogy sikerrel jártak. A Mollas-szal szerződtek, mely egy gluténmentes péktermékekre specializálódott finn vállalat.

Így készül a Gluténmentes Dupla Sajtburger

Semmit sem érne a gyártás, ha az elkészítés folyamata hanyag lenne és a zsemle más, glutén tartalmú összetevőkkel érintkezne. Az akcióban résztvevő éttermek dolgozói különleges képzést kapnak, melynek során elsajátítják az ilyen ételekkel való bánásmódot. A szendvicsért elejétől a végéig egy személy felel, aki kézmosással és eldobható kesztyű húzásával kezdi a folyamatot. Mivel a szendvics hagyományos papírcsomagolásba kerül, egy erre a célra tervezett matricával jelölik meg.

17409862830_8366ce34bd_k.jpg

Mától süteménnyel is várja az intoleranciával élőket a McCafé

A McCafé vendégei is élvezhetik majd a gluténmentes termékeket. Mától az összes egységben kérhetőek a kávék laktózmentes tejjel, illetve mandulaitallal. Csak utóbbiért számítanak fel extra költséget, ez +150 forintot jelent a megszokott árakhoz képest. Ezen kívül forgalomba kerül egy új sütemény, a Málnás Csokoládétorta, mely glutén- és laktózmentes alapanyagokból készül, valamint hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Ennek ára 880 forint körül alakul.

17411003479_01fdd144c7_k.jpg

Koltai Tünde (Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének vezetője)

Végül szót kapott Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének vezetője is. Elmondása szerint a Magyarok körülbelül 2 százaléka lisztérzékeny, valamint tovább 3-4 szazalék esetén nincs szó intoleranciáról, de panaszaikat enyhíti a glutén elhagyása. Ezek az emberek eddig nem tudták igazán kiélvezni a McDonald's kínálatát, hisz bár a sült krumpli és a fagylalt már jó ideje gluténmentesen készül, hamburger és sütemény csak mostantól érhető el számukra.

Ezekben az egységekben kóstolhatod meg a Gluténmentes Dupla Sajtburgert:

Budapest: Nyugati téri, óbudai és a kőbányai étterem
Székesfehérvár: Piac téri, Szent Flórián krt 3. szám alatti éttermek
Nyíregyháza: mindkét étterem
Debrecen: Füredi út 59/c szám alatti étterem
Valamint a kaposvári, egri és nagykanizsai éttermek

Az új termékvonal nem vonultat fel túl sok újdonságot, de ez egy lépés a vállalat részéről, melyet a későbbiekben más klasszikus hamburgerek gluténmentes verzióijának bevezetése követheti. 

Ezúton is köszönjük a McDonald's-nak a meghívást és a képeket!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr367457568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása