Breaking: Burgonyából van a sült krumpli!

2015. február 22. - Feiertag Erik

Néhány hete a 444 felrobbantotta az internetet cikkével, ahol az amerikai McDonald's sült krumpli receptjét elemezték. A rengeteg adalék és rémület közt azonban mindenki megfeledkezett az arányokról.

sult_krumpli.jpg(kép)

"Nem is krumpliból van!" De. 95,5% burgonya és 4,5% nem hidrogénezett pálmaolaj. Ez bár összeadva pont kiad 100%-ot, van egy kis kerekítés a dologban:

0,15% alatti arányban a burgonya pirofoszfát E450-es adalékot tartalmaz. Erre azért van szükség, hogy a zöldség ne barnuljon meg tárolás közben. Aki már dörzsöli a tenyerét valami gonosz kommentre, annak van egy rossz hírem: ez sütés közben eltűnik.

Hasonló okokból, tehát az aranysárga szín megőrzése érdekében, szőlőcukorral permetezik be a krumplit. Ez százalékokban nem kimutatható mennyiséget jelent, de a szőlőcukortól amúgy sem hiszem hogy komolyabban tartani kellene.

burger_king_satisfries.jpg

A Burger King tavaly megpróbált egészségesebb burgonyával újítani. Nagyon-nagyon-nagyon nem jött be nekik. (kép)

Végül az olajjal (napraforgó, pálma és repceolaj keveréke) bekerül a képletbe egy utolsó adalékanyag, ami az előbb említett cukorhoz hasonlóan csupán nyomokban van jelen, tehát százalékosan ki sem igazán fejezhető mennyiségben (azért kaptunk egy tippet: 0,0003%). Ez az olaj felhabosodását hivatott megakadályozni, ha láttátok már azokat a méretes ipari sütőket működés közben, egyetértetek hogy elég jó hatásfokkal teszi.

Ez lenne a Gyilkos Gyorséttermi Burgonya receptje. Ha az arányok felett elsiklunk, és elkezdjük számlálni hány anyagból is tevődik össze, akkor valóban meglepő és elrettentő lehet a kép. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy ezek az anyagok valójában fél százalék alatt jelen lévő adalékok, melyekkel a burgonyát teszik számunkra gusztusosabbá, kelendőbbé, hosszú távú tárolásra és felhasználásra alkalmassá, akkor azért egyáltalán nem olyan okkult dolog.

Az infót köszönjük a KFC-nek!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr997206231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása