Sültkrumpli.

2011. december 06. - Feiertag Erik

Bár a gyorséttermeknél nem épp a krumpli a lényeg, sokkal inkább a szendvics, de azért ez sem elhanyagolható, lévén ez jár a menühöz, ezt is le kell nyelnünk. Kivéve, ha magában vesszük a burgert, de azért az ital miatt ajánlatos menüben fogyasztani. Szendvics+ital meg talán még drágább mint egy menü. Puff.

Szóval nyugodtan kijelenthető, hogy ha el van rontva a krumpli, akkor valamilyen szinten el van rontva az egész kajálás. Pár szót szólnék a különleges, időszakos burgonyákról is, bár ezeket nehéz kiritizálni. Leginkább azért, mert gyakorlatilag mind ugyanaz, csak más formában, persze, azért néha van nagyobb eltérés, kicsit más fűszerezés, vagy ha vékonyabb a cucc, akkor nyilván a több kéreg miatt ropogósabb, und so weiter. Most viszont a kis sárga léceké, aprócska rudaké a főszerep, amik a BelFritnél például nem is olyan aprók, és a KFC újítása is kicsit vastagodott, de hogy előnyére vált-e, az majd később kiderül.

Igazából a meki és a BK szerintem ugyanazt a sültkrumplit használja. Lehet, hogy más a beszállító, de ugyanaz a minőség, ugyanaz a gyártástechnológia (teniszütőkön áthajigált krumpliszemek, haha). Ennek ellenére utóbbi terméke mégis egy kicsit szöttyedtebb, szivacsosabb, ez valószínűleg a kisebb vásárlóerőnek tudható be, a McDonald's-ben nem igazán van ideje még kihűlni se a krumplinak, megpuhulni meg főleg nincs. A másik különbség, amiről lehet beszélni, az a fűszerezés, amikor a kész sárgaságot a benga fritőz felett megsózzák. Az a vicces, hogy ebben mindketten rosszul állnak. A meki elsózza, a BK pedig túl kevés sót tesz rá, nekem egyébként utóbbi ízlik jobban, mindent kicsit sótlanul eszek. A meki krumpliját mindig kiborítom a tálcára, és amikor eszem, egyenként ledörzsölöm róla a sót, hát elég körülményes dolog, és még így is túl erős, kevesebb szerelmes szakács kéne a piacvezető céghez.

A KFC hatalmas újításként harangozta be új sültkrumpliját, még nyers burgonyás zsákokat is kiraktak az éttermekben, hogy ez kinek tetszik, és kinek nem, azt mindenki döntse el maga. Az új hasábburgonya kicsit vastagabb lett, tovább tartja a hőt, és lassabban (vagy egyáltalán nem?) töttyed meg, amire azért nagyon nagy szükség volt, hisz ők voltak azok, akiknél mindig kicsi, vékony szivacscsíkokat kaptam sültkrumpli néven. És be is jött a dolog, amikor ilyet ettem, soha nem volt gondom a frissességgel. Az első alkalommal pár szem kicsit nyers volt még belül, ez nyilván az új formának tudható be, vastagabb krumpli tovább sütendő, de hát amíg nem próbálják ki, nem tudhatják mennyi is az a tovább. Pár hete újra bepróbáltam, ekkor már semmi probléma nem volt a sütés mértékével. Negatívum lehet, hogy a nagyobb szemek gyorsabban fogynak, meg az, hogy valahogy nincs olyan feelingje, mint a vékonyabb típusnak. Mondjuk a rántottcsirkéhez inkább ez illik mint ilyen kis vékony izék, plusz megint csak egy kis egyediséget kölcsönöz az étteremláncnak. Már a sültkrumplink sem olyan, mint a többieknek! - mondhatnák.

A végére hagytam a legjobbat, az atom-brutál-hiper-sültkrumpli-ízorgiát, vagyis a BelFritet. Itt a normál sültkrumpli olyan, mint mondjuk a mekiben ezek az időszakos cuccok, vastag, kissé kérges, ráadásul akkora adagot kapunk, hogy basszus, mire a végére értem kihűlt. Mondjuk utóbbi nem igazán pozitív dolog, mondjuk sokat beszéltem evés közben, ha csak a kajára koncentrálok, lehet, hogy megeszem még melegébe. Két féle ízesítésben kérhetjük a krumplit, sima sósan, vagy izé, hát fűszeresen. Utóbbit próbáltam, szerintem érdemes ezt kérni, legalább van valami íze, így akár magában is jó egy gyors ebédre. Ami tetszik még a BelFritben, hogy a sültkrumplis tasak egy papírtölcsér, teljesen séta-közben-kajálás-ready, úgyhogy akár a busz felé futva is benyomhatunk pár szem burgonyát. A szósz pedig felteszi az i-t a pontra, 150 forintért olyan adagot kapunk, ami kitesz 5-6 dobozka BurgerKinges BBQ szószt is.

Ez lett volna rövidke elmélkedésem a sültkrumplikról, tudjátok, amit vagy egy hónapja ígértem meg facebookon. Most már tudom, hogy nem szabad semmit sem mondanom előre, míg nincs kész a post.

Facebookon volt egy szavazás arról, hogy szerintetek hol a legjobb a sültkrumpli, vicces, hogy teljesen megegyezik az ízlésünk. BelFrit-McDonald's/BurgerKing-KFC lett sorrend, 17-en válaszoltatok, 6-5/5-1 arányban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr366306501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása