A világ legmenőbb Mekije lehetne

2015. március 26. - Feiertag Erik

Ha nem hagyták volna magára szűkös 5 évvel a megépítése után. A '86-os világkiállításra készült McBarge nem csak a maga korában volt egyedülálló építmény: egy mobil, McDonald's hajó. Sajnos a sajtburgerrel ellentétben ezt szépen elcsámcsogta "az idő vas foga."

mcbarge_01.jpg

Vancouver lényegében az 1986-os Világkiállítással került fel a turisztikai térképre. Ekkorra készültek el azok az épületek, melyek ma egyértelműen hozzá tartoznak a város arculatához. Ezek egy része beváltotta a reményeket, a magasvasút és a BC Place azóta is üzemel. Azonban voltak olyan próbálkozások, melyek idővel ilyen-olyan okból becsődöltek. A McBarge, vagy hivatalos nevén Friendship 500 is ilyen.

Bár megoszlanak a vélemények, hogy az első vagy második Meki-hajó volt (St. Louis-ban is úszkált egy), azt nem lehet elvenni tőle hogy meglehetősen egyedi építmény. A hajó megépítése a McDonald's akkori stratégiájának része volt. Hasonlóan napjainkhoz, bár jóval kisebb mértékben, de csökkent a lánc népszerűsége, főleg a yuppie-k (fiatal jól fizetett réteg - pl. Patrick Bateman) körében.

A 8 millió dolláros projekt egyike volt az expón megnyílt 5 Mekinek. Futurisztikus külsővel és elegáns belsővel - fa padló, minden felé cserepes virágok és panorámás kilátás - kívánta a vagyonosabb látogatókat bevonzani. Eltérően a megszokottól, a konyhát valahol a hajó belsejében rejtették el, az étel pedig futószalagon utazott a kiszolgáló teremhez. Még a szemétre is gondoltak: egy külön ladikot, Tidy Tug-ot vetették be a vízbe dobált papírzacskók és poharak eltakarítására. A vízi-Meki sikeres volt. Bár nem tette kifejezetten menő, elegáns hellyé a gyorséttermet, a vendégek élvezték a kilátást és a normál egységekhez képest prémium környezetet.

A projekt lényege az volt, hogy a hajót később máshol parkolják le, azonban a cég kísérletei kudarcba fulladtak, így végül maradt a helyén. 1991-ben, amikor a kiállítás helyszíne új tulajdonos kezébe került, a hajónak mindenképp költöznie kellett. A McBarge végül egy közeli olajfinomító szomszédságába került, és szép lassan mindenki megfeledkezett róla.

mcbarge_future.jpg

Ez lehet a Meki-hajó jövője (kép)

A 2000-es évek elejéig ott ette a rozsda, mígnem újra előkerült a Penge: Szentháromság című film forgatása kapcsán. Néhány jelenethez bérelték ki a hajót, melyet 2010-ben Howard Meakin és neje, Kathy megvásárolt, majd felajánlott a missioni városvezetésnek egy vízparti fejlesztéshez, mint a felújított környék központja. A terv, mely úszó éttermeket, egy kis kikötőt és hidroplán terminált szeretne megvalósítani, bár rengeteg támogatóval rendelkezik, egyelőre mégsem találja kiútját a bürokrácia útvesztőiből.

Eközben a McBarge egyre rosszabb állapotba kerül, és bár magántulajdon, a vandalizmust ez a szó önmagában nem tartja vissza. A helyreállítása rengeteg pénzt és időt emésztene fel. Ahogy telik az idő egyre többet, így koránt sem biztos hogy Mission vízpartjának felújításával valaha is révbe ér.

via Atlas Obscura

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr257303748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása