Kajagép a CES-ről

2015. január 11. - Feiertag Erik

Tavaly írtunk a Foodiniről, ami egy 3D nyomtató képességeit ülteti át a konyhába, így reformálva meg a főzést. Az ötlet fura és kicsit rideg is, azonban az idei CES-en lekerült a lepel egy másik koncepcióról is, ami újabb terhet venne le a vállunkról: a Cooki el is készíti nekünk az ételt!

01.jpg

A Chen testvérek, Haidee és Helen 2014-ben alapította meg a Sereneti Kitchen nevű vállalkozást, mely azóta a Cooki fejlesztésén dolgozik. A készülék lényege, hogy miután beletettük a hozzávalókat, elejétől végéig elkészíti belőlük az ételt. Nem túlzok, önmaga adagolja a hozzávalókat, nem sipákol meg hasonlók, ha eljött a kockára vágott hagyma ideje. A testvérek egyébként 18 évesek.

 Zene és étel - ugyanaz. A recept a kotta, a szakács pedig a zenész. 

Az események akkor kezdtek felpörögni, amikor megkeresték idősebb testvérüket, Timothy-t, aki a robotika területén dolgozik. Első kérése az volt, tisztázzák le elképzelésüket, mutassák meg mire gondoltak. Haidee és Helen kávéfőzővel, spatulával és az iTunes appal tértek vissza. Nem véletlen tette a fenti megjegyzést a CES-en.

Jesse Rosalia, a negyedik alapító vezette a bemutatót, de a gép nem akart beindulni. - Csak lámpalázas - jegyezte meg, majd mikor harmadjára is felsült, inkább szóban magyarázta el, hogyan is működik. Egyébként a bemutató óta probléma nélkül üzemel, úgyhogy meglepő módon Jesse-nek igaza volt.

Ezek az ételek Cooki-val készültek. Az utolsó képen az adagolótálca látható.

A koncepció legjobb része nem is feltétlen a gép, hanem amit a cég garantál mellé. Adagonként kevesebb mint 5 dollárért szállítanak házhoz friss hozzávalókat előkészítve, kiporciózva. Innentől kezdve már csak a telefonunkra van szükségünk, ugyanis egy dedikált alkalmazással bárhonnan vezérelhetjük a Cooki-t.

Így működik a Cooki

Receptek tekintetében egyelőre nincs eleresztve. Jelenleg pár tésztafélét, levest, salátát és rizs ételt képes elkészíteni, de ez már jóval több mint amire néhányan képesek vagy ráérnek. Timothy szerint az ételek 60%-a elkészíthető egyetlen fazékban, így a lista minden bizonnyal bővülni fog a jövőben.

05.jpg

Balról jobbra: Helen, Timothy, Jesse és Haidee, a Sereneti Kitchen alapítói

A cég egyébként a manapság igen népszerű közösségi finanszírozási modellt használja. Jelenleg az a céljuk, hogy a kicsit ipari, robosztus készüléket egy szebb, konyhába illő külsővel áldják meg. Terveik szerint ebbe tavasszal kezdenek bele, az IndieGogo-n szervezett adománygyűjtés január 9-éig tart. Ha minden jól megy, 2016 elején piacra dobják a készüléket.

via Food Beast és IndieGogo

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr517059741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása