'Mekizni' lett az év ifjúsági szava

2016. január 26. - Feiertag Erik

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) idén először nem csak az év szavát, hanem az év ifjúsági szavát is megválasztotta. Itt viszont vittek egy kis csavart a dologba: ennek a kategóriának a nyertesét nem szakemberek, hanem a közönség szavazta meg.

mekizni_01.jpg"Nekem mekizni azt jelenti, hogy beülök a spanokkal, sokat nevetünk és felszabadulunk egy nehéz sulis nap után. A Meki koronázza meg a mindennapjaink." - Angéla

Ahogy az a címből kiderül, a 'Mekizni' nyert, több száz másik szót maga mögé utasítva. Balázs Géza, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Manyszi vezetője szerint nem meglepő, hogy üzletek vagy akár éttermek nevei is beépülnek a köznyelvbe, hisz ezek sokszor érzelmi többletet is tartalmaznak, úgy mint összejövetelek vagy egy kis kikapcsolódás helyszínei.

030c34ac-4da5-4b1b-8c06-9aa49139a302.png

"Nekem mekizni azt jelenti, hogy barátság. Itt szereztem a barátaim 90%-át." - Alex 

Az itthon 1988-ban megjelent étterem leggyakrabban használt hazai megnevezése a Meki - elég csak híroldalak címeire ránézni, szinte sohasem hivatkoznak a láncra McDonald's-ként -, de többen hívják Mekdöncinek, esetleg Mekdodónak is. Az írásbeliséget hivatalosan 1997-ben lépte át a kifejezés: Kiss Gábor és Pusztai Ferenc Új szavak, új jelentések 1997-ből című könyvében kapta meg első saját szócikkét. Érdekesség, hogy bár kifejezetten az ifjúság szavának lett megválasztva, valójában olyannyira elterjedt, hogy sok felnőtt is így hivatkozik a helyre. Persze nem csak mi adtunk saját nevet kedvenc éttermünknek. Németországban például a magyarhoz hasonló Mekki, míg Hongkongban a Mak Kee kifejezés lett a McDonald's beceneve.

860f44b9-d3c9-4504-a12f-3b22ad58f42e.png

"Nekem mekizni azt jelenti, hogy ott eszünk a koncert után." - Diaz

Ahogy Balázs Géza mondta, a köznyelvbe beépült üzletek nevei érzelmi többletet is hordozhatnak. A McDonald's hazai csapata ezért arra kíváncsi, miért pont az ő nevük, miért a Mekizni nyert és mit jelent a vásárlóknak az étteremben eltöltött idő. Ezért indították az igymekiztekti.hu-t, ahova bárki feltöltheti, mit jelent neki a Meki, a legjobbakból pedig egyedi grafikák is készülnek (a fenti képek is ilyenek).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr488312210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása