Akár 5 éven belül labor-marhát ehetünk

2015. október 22. - Feiertag Erik

A Maastrichti Egyetem kutatócsoportja 2013-ban állította elő az első hamburgert, melyhez laboratóriumi körülmények közt tenyésztett marhahúst használtak. Akkor ez 250,000 amerikai dollárba került. A csapat szerint oly mértékben lesznek képesek csökkenteni a költségeket, hogy 5 éven belül széles körben is elérhető lesz a termék.

cultured-beef-09_600.jpg

Mindezt egy új cég égisze alatt érnék el. A MosaMeat vezérigazgatója Peter Verstrate, aki a kutatások eddigi vezetőjével, Mark Posttal közösen fog ja irányítani az új vállalatot. Egyelőre 6 millió euró (~1,9 milliárd forint) értékben keresnek befektetőket, akik finanszíroznák a projektet a következő években. A pénzt egy bioreaktor felépítésére költenék, mellyel 5000 liter alapanyagot tudnának előállítani, de ez még elég kevés lenne ahhoz, hogy piacra léphessenek. Következő lépésként 25,000 liter befogadására szeretnék alkalmassá tenni a reaktort, amiből már létrehozható fogyasztásra alkalmas marhahús, kilónként 60 euróért (ez majd' 19,000 forint). Bár bevásárlóközpontok polcaira ezzel sem kerülhetnének ki, luxuséttermeknek már megkezdhetnék a beszállítást ezen a drága, de mégsem nevetséges áron. Az utána követő 5 évben jutnának el oda, hogy normál tenyésztésű marhahússal egy áron adhassák terméküket.

markpost.jpg

Mark Post, a kutatócsoport vezetője

Az eljárás lényege egyébként, hogy egy tehén izomsejtjeit tápoldatban tartják, melyből így izomszövet keletkezik. Később ennek továbbnövesztéséből jön létre az igen kis mennyiségű hús. Az eljárás még közel sem tökéletes: a tenyésztéshez vérsavóra van szükség, nem keletkezik zsírszövet, és az egész folyamat nagyon lassú. Már dolgoznak a megoldáson, de hogy abból fogyasztható minőségű hús legyen, még sok időre és pénz kell - ezért hozták létre a MosaMeat vállalatot. A kutatás felgyorsításához nagyobb volumenű beruházásokra van szükség, ami egyetemi keretek közt egyszerűen nem lett volna megoldható.

Más kérdés az emberek hozzáállása: vajon elfogadják-e majd a mesterséges körülmények közt tenyésztett marhahúst? A vállalat szerint ezzel nem lesz probléma: egy kisebb közvélemény kutatás során a megkérdezettek 60%-a akár ma megkóstolná. További érdekes statisztika, hogy jelentősen több férfi válaszolt igennel, mint nő. Ez persze nem feltétlen nevezhető reprezentatív felmérésnek, hisz egy még nem létező termékről volt szó, melynek még az előállítását sem magyarázták el a résztvevőknek.

cultured-beef-02_600.jpg

Így néz ki egy nyers, laborban nevelgetett marhahúspogácsa 

Nem a MosaMeat és a Maastrichti Egyetem az egyetlen csapat, akik laboratóriumban előállított hússal kísérleteznek. Izraelben csirkehús, míg Kanadában és Skandináviában hal létrehozásán dolgoznak. Nehéz megmondani, hova vezetnek ezek a kutatások, de ha sikerrel járnak, azzal gyökeresen megváltoztathatják a ma ismert húsipart.

via Food Ingredients és Cultured Beef

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr268009923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása