Mennyit költünk kajára?

2014. augusztus 02. - Feiertag Erik

Százalékosan, a háztartási költségekből. Az USDA 2012-es adatok alapján összeállított egy rangsort, ami bár hiányos (Afrikából mondjuk érthetően kevesebb az adat), de a "fontosabb" országokat tartalmazza. Az adatok mutatnak pár érdekes tendenciát, ezen kívül pedig érdemes megjegyezni, hogy ezek csak az otthon fogyasztott ételek költségei, a fejlett országokban egészen más számok jönnének ki ha az éttermi étkezéseket is beleszámolnák.

01.png

Az adatok alapján egyértelműen látszik, hogy az Egyesült Államok költi a legkevesebbet, fizetésük 6,6%-át étkezésre. Ennek több oka is lehet, úgy mint a magasabb átlagkereset, más adókulcsok, vagy az alapvetően olcsóbb élelmiszerárak. Viszont köztudott tény, hogy az ország éttermi, gyorséttermi fogyasztása az elsők között van, ezt is belevéve már 11% lenne ez a szám, bár még ezzel együtt is átlagon alul lennének.

02.png

A lista másik oldala is érdekes lehet, ugyanis a fejletlen országokban, ahol az éhezés sem szokatlan, az emberek háztartásukra fordított pénzük majd' felét ételre költik. Pakisztán 47,7-et, Kamerun 45,9-et, Egyiptom polgárai pedig 42,7 százalékot. A kisebb, nehezebben beszerezhető kínálat magasabb árakat szül, ez messze nem olyan meglepő adat mint amilyen szomorú.

Magyarország és a környező államok polgárainak költsége (2012):

Magyarország: 16,2%
Szlovákia: 16,8%
Ukrajna: 37%
Románia: 28,6%
Horvátország: 31,4%
Szlovénia: 15,3%
Ausztria: 10,1%

Ha megnézzük hazánk környékét, az látható, hogy a térséghez viszonyítva nem állunk rosszul, keleti szomszédainknál kevesebbet, míg a nyugatiaknál többet költünk élelmiszerre. 2012 óta persze sok minden történt, a forint hanyatlása biztos hogy nem érinti kedvezően az ilyen jellegű statisztikákat és a pénztárcákat.

03.png

Végül pedig összehasonlításul egy 2008-as térkép. A körök egy-egy országot jelölnek, minél nagyobbak és sötétebbek, fizetésük annál nagyobb részét költötték az emberek élelmiszer vásárlására. Általánosságban elmondható, hogy az értékek csökkentek a négy év alatt, de lehet találni olyan államokat is, ahol az ellenkezője történt.

Akit bővebben érdekelnek az ilyen jellegű számok, azok innen letölthetik a 2012-es adatokat tartalmazó XLS táblázatot. Ez egyébként szélesebb körben nézi a költekezéseket, megtudhatjuk például mennyit költöttünk alkoholra és dohányárura két évvel ezelőtt.

via VOX

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr286567931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása