Laborburger

2013. augusztus 19. - Feiertag Erik

Szakértők szerint az emberiség hús-igénye 2/3-adával fog nőni a következő 40 évben, ezt pedig már nem fogjuk tudni kiszolgálni a mai módszerekkel. A közelgő élelmiszerválság egyik megoldásaként született meg az első hamburger, mely laboratóriumban létrehozott húsból készült.

smallburger es tudos.jpg

Augusztus 5-én mutatták be Londonban az első adag fogyasztásra alkalmas, laboratóriumban tenyésztett marhahúst, melyet hamburger formában ízlelhettek meg a jelenlévők. A kóstolók szerint "a szerkezete olyan mint a valódi húsé, az íze viszont hiányzik". Ez nem hangzik túl jól, de valószínűleg a következő években orvosolják a hibát.

smallburger kozel.jpg

A húspogácsa alapja, a Cultured Beef, szarvasmarhák izomsejtjeiből készül. Ezt élő állatokból nyerik ki (fájdalommentesen), majd tudósok táplálják őket, amitől osztódásnak indulnak és izomszövetekké állnak össze - ez a hús fő alkotóeleme. Biológiailag semmi különbség nincs ez és a valódi marhahús szövetei között. Ezzel az eljárással más húsok is létrehozhatóak, csak annak népszerűsége miatt választották pont a marhát.

smallhus kozel.jpg

Az eseményen feltálalt húspogácsa 20000 ily módon létrehozott "hússzálból" készült, melyet sóval, tojásporral és zsemlemorzsával ízesítettek és céklalével, valamint sáfránnyal színeztek. A kész pogácsát napraforgóolajban és vajban sütötték ki egy serpenyőben.

Persze, nem érdemes az ízen fennakadni, hisz ez még bőven kísérleti fázis, egyelőre sokkal fontosabb az, hogy egyáltalán létezik, és működik az eljárás. Az esemény lényege az volt, hogy megmutassa, érdemes és fontos pénzt fektetni a "Cultured Meat" eljárás további fejlesztésébe. Dr. Mark Post Dán kutató szerint "a laboratóriumban előállított hús magas minőségű proteinforrás lehet a növekvő emberiségnek, a valódi hús környezeti és állattartási problémái nélkül."

smallCultured-Beef-04_600.jpgDr. Mark Prof

A Fountain tovább sorolja a laboratóriumi hús előnyeit:

Tanulmányok bizonyítják, hogy a "Cultured Meat" gyártása nagyban csökkentené a manufaktúrák víz-, föld- és áramfogyasztását, és üvegházhatást keltő gázok kibocsátását, a normál hússal dolgozó üzemek állatállományához képest. Ezzel az eljárással akár állatokat sem kellene ölni ahhoz, hogy friss húshoz jussunk.

Ha az ízt nem számítjuk, akkor én nem igazán találok hátrányokat a technológiában. Elég utopisztikusnak hangzik a dolog, bár a gondolat, hogy igazi állat húsa helyett ilyen fehér köpenyes fickók közt tenyésztett húst egyek elég taszító, igaz, a mai világban is csomó dolog van, ami az előző generációknak hasonlóan visszataszítóan hathat.

Már csak egy kérdés van hátra: mennyi az annyi? Ennek az egy hamburgernek az előállítása 250000 euróba került, ami csaknem 75 millió forintot jelent. A tervek szerint a "Cultured Meat" 10-20 éven belül fogyasztói forgalomba fog kerülni, az ár ekkorra minden bizonnyal mérsékeltebb lesz, máskülönben a dolog halálra van ítélve.

Forrás: A Hamburger Today és Cultured Beef

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr466306238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása