Nem tudjuk ti hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretjük a jeges kávékülönlegességeket. A Starbucks kínálata pl. egész jó darabokat vonultat fel, a lánc pedig megosztott velünk pár titkot, amivel akár otthon is ízletes jeges kávékat ihatunk!
Tauzer Gábor, a Starbucks kávémestere és jegeskávé-specialistája szerint minden a kávé kiválasztásával kezdődik: erre a célra az afrikai kávék a legjobbak, hiszen élénk, zamatos ízük hűlés közben jön ki igazán, citromos aromájuk pedig további összetevők hozzáadása nélkül is frissítő italt eredményeznek.
Amit még nem árt észben tartani, hogy jég hozzáadásával extra víz kerül a kávéba, tehát a felvízezett íz elkerülése érdekében érdemes dupla erősségű kávéval számolni. Sima jégkockák helyett használhatunk fagyasztott tej vagy kávé kockákat, hogy még különlegesesbbé tegyük italunkat.
Végül, de nem utolsó sorban íme két házi recept, melyek remek frissítők lehetnek a nyári forróságban. Az leírásokban használt Kenya és Columbia kávék megtalálhatóak a Starbucks üzleteiben, ha esetleg ti is kipróbálnátok őket.
Cold Brew
Hozzávalók 200 ml kávé elkészítéséhez:
- 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
- 4 evőkanál durvára őrölt Kenya vagy Columbia kávé
- 200 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
- Papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
- Üvegkancsó
Elkészítés: Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba, majd az elkészült italt ízesítés nélkül vagy egy kis tejszínnel, esetleg vanília- vagy madártejízű fagylalttal krémesítve fogyasszuk.
Kávés limonádé
Hozzávalók 500 ml kávés limonádé elkészítéséhez:
- 3 adag presszókávé (kb. 150 ml) Kenya vagy más minőségi afrikai kávéból
- 1 grépfrút
- 200 ml frissen facsart narancslé
- 300 ml tisztított víz
- Jég
- Üvegkancsó
Elkészítés: Hámozzuk meg a grépfrútot, vágjuk kockákra, majd a jéggel összekeverve tegyük az üvegkancsóba. Öntsük rá az édes, frissen facsart narancs levét, csorgassuk rá a kávét, majd öntsük fel vízzel. Mielőtt poharakba töltjük, keverjük el, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.