A Big Mac sztori

2015. április 28. - Feiertag Erik

Múlt héten hazánkba is visszatért a Grand Big Mac, a McDonald's legnagyobb szendvicse. Mivel a cég megosztott velünk egy menő infografikát Big Mac Sztori címmel, arra gondoltunk, eljött az idő, hogy megosszuk veletek a világ legnépszerűbb hamburgerének történetét!

big_mac.jpg

via OC Weekly 

Miután Ray Kroc megvásárolta az étteremláncot a McDonald testvérektől, és 1955-ben megnyitotta első franchise rendszerben működő éttermét, az új termékek bevezetése nem csak a főhadiszálláson történt. Az egyes egységek külön-külön kaptak engedélyt különböző új szendvicsek tesztelésére, melyek ha elég sikeresnek bizonyultak, bekerültek a központi kínálatba. A Big Mac megszületésére viszont még 13 évet kellett várni.

bigmac-750x1024.jpg

Jim Deligatti (képen), az egyik első franchise partner kezdte tesztelni a szendvicset pittsburghi éttermeiben. Deligatti egységei nem voltak túl sikeresek, így egy ilyen merész, emeletes koncepció tesztelése nem jelentett túlzott kockázatot. A hamburgert kezdetben Aristocrat-nak hívták, de a vendégek nehezen jegyezték meg, és kiejteni sem volt könnyű. A következő próbálkozás ha lehet ennél is furább volt: a Blue Ribbon Burger elég hosszú elnevezés, ellenben a terméknek semmi köze a Cordon Bleu-höz (kék szalag).

A végső megoldás a fiatal titkárnő, Esther Glickstein Rose agyából pattant ki. A Big Mac 45 centes áron került forgalomba, és óriási siker lett. Az infografika szerint a nemzetközi bevezetést az is elősegítette, hogy Kroc utálta a paradicsomot, és nagyon szeretett volna egy sikeres hamburgert a zöldség nélkül.

Hogy mekkora siker lett a Big Mac? 1968-as nemzetközi megjelenése után egy évvel a McDonald's bevételének 19%-át adta ez az egy szendvics, mely azóta is változatlan formában, és méretben készül. Nem véletlen választotta a brit The Economist a különböző országok vásárlóerejének összehasonlítására (Big Mac Index). Bár a világon mindenütt két marhahúspogácsa, kapros savanyú uborka, saláta, hagyma, sajt, és a speciális Big Mac szósz kerül a burgerbe, egy kivétel mégis akad: mivel Indiában a szarvasmarha szent állat, csirkéből készítik a húspogácsát.

big_mac_infografik_2.pngvia Wikipedia, Jim képe meg innen

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fastfoodcentral.blog.hu/api/trackback/id/tr1007403776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása